atstorningar

Min PT gav mig en ätstörning

av Terese Alvén i kategorin Ätstörningar den

…. var en av rubrikerna i dagens Metro. Jag blir både arg och ledsen när jag läser det. Det finns många grymt duktiga personliga tränare, men som i alla yrken finns det också de som är sämre. En personlig tränares viktigaste uppgift enligt mig är att lyssna på klienten för att få en uppfattning vem det är man ska träna. Ta reda på mål, hur ambitiöst man vill och kan jobba samt att individanpassa ett bra träningsupplägg. Vill klienten också ha kostråd kräver även det att man för en dialog och lägger upp en plan som passar just den individen. Vi är olika och mår bra av olika råd.

En personlig tränare ska vara en trygghet i den djungel av tränings- och kostråd som vi läser och hör om överallt. En stor anledning att anlita en PT är att man inte vill ha generella råd utan specifika just för ens egna behov och det som passar ens livsstil.

I det fallet som Metro tar upp låter det som att PTn haft ett helt annat fokus än klienten. Han har inte lyssnat, inte ens när hon har berättat om kräkningar. Tyvärr verkar PTn inte vara insatt i hur ätstörningar fungerar och han förstår inte hur farliga konsekvenserna kan bli av hans agerande. Klienten hade inga tendenser till ätstörningar innan hon tränade med PTn, åter ett exempel på hur tunn gränsen ibland kan vara mellan frisk och sjuk.

Min rekommendation när du vill anlita en PT är: träffas på ett konsultationsmöte och känn av om ni passar ihop, be kompisar tipsa om en bra PT, tänk ut innan vad du vill ha ut av träningen och skulle något kännas fel prata med PTn och / eller testa någon annan.

En personlig tränare ska inspirera och peppa dig till fantastiska resultat som du känner att du vill uppnå. I SAFEs utbildning PT360 som jag gått delar av under året (sök på kommunikologi i bloggen) är en stor del vikt åt just förmågan att lära sig lyssna och ta beslut därefter. Det är det som skiljer en bra PT från en sämre. PT-yrket är mycket mer än att bara kunna muskler och coola träningsövningar.

image