halsa

Min första mil – en runda i regn med stort lyckorus efteråt!

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Att springa min första mil för i år i ett kompakt regnande. Ja, det gick ju hur bra som helst, även om motståndet innan var enormt. Men jag tror att min lycka efter rundan syns på bilden nedan. Samma sköna känsla hade jag i princip hela löprundan.

Jag hade bestämt mig för att springa en mil idag. Har inte sprungit så långt på hela året på grund av operation och graviditet. Men nu hade jag bestämt mig, jag ville upp på sträckan som vanligtvis känns relativt enkel för mig att springa, men som nu har varit lite av ett mentalt hinder. Jag har senaste veckorna sedan jag började springa på nytt legat runt 5-7 km, och det har varit rätt så kämpigt.

Med bra kläder - som detta regnställ från Craft som fungerar fint till löpning - är det lätt att våga springa i regn.

Med bra kläder – som detta regnställ från Craft som fungerar fint till löpning – är det lätt att våga springa i regn.

Redan imorse klädde jag mig i träningskläder, men min planerade morgonrunda hanns inte med. Jag fastnade i mitt bokskrivande och sedan blev det stressigt att åka till sonens fotbollsmatch på andra sidan stan. En timme ute i regn där vi klätt oss alldeles för kallt var inte bästa uppladdningen för springturen. Inte heller lunchen som blev drive in på McDonalds. Väl hemma började jag dock få energi på ett märkligt sätt. Hela familjen (eller okej, mest jag och Glenn) hjälptes åt att städa undan i barnens rum och få undan det kaos som har stressat mig en tid (alla dessa prylar som bara ligger slängda!) och sedan hade jag bockat av allt och det var bara att ge sig ut i regnet.

Med bra kläder, en peppande podd i öronen och en strategi som sa att jag skulle springa i ett skönt tempo, hur lång tid rundan tog spelade ingen roll, jag skulle ta en kilometer i taget, var det bara att ge sig ut. Och wow, vilken känsla! Kroppen var lätt, jag hade min mentalt enklaste runda på hela året, höll ett bra tempo men blev inte trött, och 10 km, det flög förbi löjligt lätt. Halleluja! Ofta är det när motståndet är som störst innan och när man tror att förberedelserna är fel som det blir som allra bäst i slutändan. Så nöjd över mitt löppass och jag längtar redan efter nästa gång jag får ge mig ut och springa – precis den känslan som jag alltid vill bära med mig efter en runda.

Bästa strategin för att genomföra sitt träningspass

  • Klä dig i anpassade kläder så du inte kan skylla på det.
  • Bara gör, tänk inte så mycket.
  • Ge det fem minuter, du kommer igång!
  • Välj träningsformer eller löprundor som känns inspirerande, då blir det lättare.
  • Påminn dig om varför du vill träna och hur du vet att du kommer må efteråt.
  • Oftast är det de pass där motståndet innan är som högst som blir de absolut bästa, var trygg i den känslan.