halsa

Mens och träning – därför är det en lyckad kombo

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Nu blir jag lite personlig här. Men fick precis min månatliga påminnelse varför träning är viktigt för mig under mensen. Mens och träning är bra ihop! Jag får ofta molande värk i ländryggen under mensens första 1-2 dagar. Ibland även magont. Under tonåren var det värre, då gjorde det ondare och höll i sig längre. Men jag har fortfarande ett par dagar varje månad som känns lite olustiga. När det är svårt att hitta en bekväm position och jag typ bara vill ligga i sängen.

Träna vid mens - en riktig hit om du frågar mig. Får bort mensvärken och gör mig gladare.

Träna vid mens – en riktig hit om du frågar mig. Mens och träning hör ihop. Får bort mensvärken och gör mig gladare.

Mens och träning

Men lösningen för mig är inte att dra täcket över huvudet även om det kan vara skönt för stunden. Min medicin mot mensvärken är att träna. Funkar varje gång. Styrketräning är okej, men helst ska det vara löpning. Det är vad min kropp mår bra av i detta läge. Visst är tröskeln att springa stor när man har ont, men jag vet ju att värken minskar och i många fall försvinner helt bara jag ger mig ut.

Dessutom visar viss forskning och andra kvinnors upplevelser mens och träning är en bra kombo, man kan känna sig mer uthållig under mensen och att menscykeln påverkar vår prestation och våra träningsresultat.

Och mycket riktigt. Igår när jag kände att mensvärken var på väg snörade jag på mig löparskorna och gav mig ut på en runda. Ganska snart kände jag inget i ryggen, istället tog endorfinerna över och när jag även avslutade med en kortare styrkedel samt rörlighet var jag tacksam över att kroppen tog hand om smärtan och fick mig att må bra igen.

Mens och träning – en riktigt bra kombo om du frågar mig. Hur du bör träna under mensen, det är något du själv får komma fram till. Det kan vara lätt att glömma bort från månad till månad vad som fungerar. Skriv gärna upp i en träningsdagbok och påminn dig själv vad som funkar bäst för dig att träna när du har mens.

Löpning är min bästa medicin, men kroppen mår även bra av styrka och rörlighet.

Löpning är min bästa medicin, men kroppen mår även bra av styrka och rörlighet.


Cherie

Håller med om att löpning är riktigt bra när man har mens och mensvärk. Jag märker stor skillnad när jag får springa under mensen, dels varar den kortare samt att den mesta smärtan försvinner.

Kommentering är avstängd.