kosttips-recept

Matlåda med lins- och chiapuckar

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

chiapuckar

Under en månads tid har jag vikt lediga stunder åt att plugga anatomi, träningsplanering, kostlära och annat skoj som har med kroppen, hälsa och prestation att göra på olika sätt. Riktigt lärorikt att friska upp minnet när det kommer till en personlig tränares kunskapsbank. Denna vecka påbörjas den praktiska delen av PT-utbildningen på Sports Club Education och det är långa intensiva dagar som väntar. Därför har jag planerat med att förbereda några matlådor och göra lite av veckans jobb redan förra veckan. Det är mycket som händer i veckan, men tack vare att jag har planerat och accepterat att jag bara kan vara på en plats i taget och fokusera där jag är känner jag mig laddad och redo. Ingen mening att stressa över sådant man inte kan påverka.

I helgen testade jag att laga lins- och chiapuckar med svamp, ett recept jag hittade i tidningen Buffé. Jag hittade inga kokta röda linser i butiken, så det fick bli vanliga linser. Vet inte om det var därför som puckarna hade svårt att hålla ihop? Jag fick ihop dem, det blev ett knaprigt yttre lager, men sedan blev de ganska mjuka innan. Nåväl, goda blev de i alla fall, och de kommer mätta fint mellan all kunskap om kroppen. Svängde även ihop brysselkål, broccoli, tomater och chilikrydda i stekpannan för att servera till. Ska även komplettera med någon form av sås, tänker mig mosad fetaost med kesella och lite kryddor. Tror det blir supergott till. För alla sugna, här kommer förresten receptet:

Lins- och chiapuckar med svamp

2 förp kokta röda linser (à ca 380 g)
2 msk chiafrön
½ dl kallt vatten
1 vitlöksklyfta
125 g champinjoner
1 msk tahini (sesampasta)
1 msk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 msk majsstärkelse
rapsolja
salt, svartpeppar

Gör så här: Blanda chiafrön med vattnet och låt stå 10 minuter. Skölj linserna och låt vattnet rinna av. Skala och riv vitlöken, ansa och riv champinjonerna grovt. Stek svampen i olja cirka fem minuter, tillsätt vitlöken och fräs ytterligare någon minut.

Rör ner linser, fräset, tahini, paprikapulver, sambal oelek och majsstärkelse i chiablandningen. Krydda med salt och svartpeppar. Låt smeten vila minst 15 minuter.

Forma smeten till ca 20 små puckar och stek dem i olja 3-4 minuter på varje sida.

chiapuckar chiapuckar