intervjuer

Matångest

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer, Inspiration den

Har ett snabbstopp hemma innan jag ska iväg på nästa grej. Tänkte passa på att påminna om tävlingen. Skynda in med ditt bidrag. Vill även dela med mig av ett mycket tänkvärt mejl som jag har fått (och som jag får publicera med avsändarens godkännande):

Hej Terese!
Jag hittade din blogg av slump och tycker att den är väldigt intressant och sund.

Jag heter J och har, precis som många andra, en ätstörning, UNS. Det började med att jag ville gå ner i vikt med hjälp av GI-metoden i februari. Målet var då att gå ner till 65 kg. Vägde 73 kg när jag började. Jag uteslöt kolhydrater, åt dock vissa grönsaker och sallad och mycket protein. Gick ner 18 kg på ca 6 månader.

Med hjälp av en GI-sida på nätet kunde jag fylla i vad och hur jag åt. Till slut fick jag stenkoll på hur mycket kolhydrater det mesta i matväg har. Men efter ett tag kände jag att det började gå utför och jag kunde inte sluta fokusera på mat och träning. Trots att jag gick ner i vikt ville jag gå ner ännu mer. Och när folk kommenterade hur ”fin” jag hade blivit och hur mycket jag hade gått ner ville jag bara fortsätta.

I maj tog min terapuet kontakt med ätstörningteamet i stan, och jag har gått dit en gång i veckan sen dess. 

Idag väger jag ca 55 kg och är 1,70 m. Jag är ju på något sätt inte underviktig för jag äter fem gånger per dag, men rädslan för att gå upp i vikt finns kvar, samt att jag måste träna, helst sex gånger i veckan.
 
Jag har fått ett matschema som jag ska följa, men det är jättesvårt. Genom Gi-sajten har jag fått lära mig att jag inte alls ska äta så mycket kolhydrater som min terapuet på ätstörningsteamet säger. Men så hittade jag din blogg och där visade det sig att du äter kolhydrater. Och du äter både ris, gröt och bröd! Jag blev jätteförvånad! Och självklart väldigt glad!

Jag jämför mig hela tiden med vad andra, inte bara mina vänner, äter, hur de ser ut och hur mycket de tränar. Min fråga är: Vad fick du lära dig att äta när du fick hjälp med din ätstörning? Äter du kolhydrater till varje måltid idag? 

Hur många gånger i veckan bör man träna? Jag tränar medelpass på Friskis och så springer jag ca 6 km 2-3 gånger i veckan.

Jag hoppas du har tid att svara på mitt mail! Tack för en bra, klok och positiv blogg! Kramar J

Mitt svar: Hej. Tack för ditt ärliga brev. Jag undrar, får jag publicera din historia på bloggen? Jag kan ta bort ditt namn om du vill. Tror att din historia kan hjälpa andra som befinner sig i samma situation. Det finns stora risker med att ha stenkoll på sin kost. Det kan mycket väl leda till ångest, kontrollbehov och ätstörningar.
 
Jag äter kolhydrater till varje mål. Såklart så ska det finnas en balans, men fett, protein och kolhydrater är viktiga. Vi behöver kolhydrater för att kunna tänka, för att orka träna och för att bli pigga.
 
Hur många gånger man ska träna beror på mål etcetera. Men när du precis är på väg från en ätstörning så skulle jag absolut inte träna mer än vad du gör nu. Akta så att inte träningen blir ett beroende innan du blir helt frisk.
 
När jag fick behandling så fick jag matschema att följa där jag var tvungen att väga maten för att äta tillräckligt. Jag åt även på väldigt bestämda klockslag. Man måste lära sig lyssna på sin behandlare, de vet bäst, och inte gå efter alla olika kosttips som hottas upp i medierna. Mycket skrivs för att sälja tidningar.
 
Lycka till med allt! KRAM