halsa

Löpteknik och löpskolning – så får du löpningen skadefri och rolig!

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Löpningen blir mer njutningsfull med bra teknik.

Löpningen blir mer njutningsfull med bra teknik.

En bra löpteknik hjälper dig till skadefri, effektiv löpning. Med hjälp av löpskolning tränar du upp tekniken. Jag visar hur.

Att springa är något naturligt och vi lär oss redan som barn att lyfta fötterna och ta oss springande framåt. Tittar du på små barns rörelsemönster när de springer ser det oftast lätt och smidigt ut. Det klarar de utan att nöta in en viss teknik eller att ens fundera över hur de för sina armar och var de håller blicken. Tittar vi på vuxna som springer ser det oftast inte lika ledigt ut. Det finns nästan lika många löpstilar som löpare. Och även om vi till och med i den absoluta världseliten inom exempelvis marathon eller andra långdistanslöpare ser en mängd varianter som skiljer sig från det som oftast lärs ut inom löpskolning finns det fördelar att försöka hitta ett effektivt löpsteg. Sedan kommer det ändå skilja sig åt då våra kroppar är byggda på olika sätt och livets tidigare utmaningar kan ha förändrat vårt rörelsemönster.

Varför löpskolning?

Löpskolning är löparens styrketräning (alltså, du får gärna köra mer klassisk styrketräning också). Men i löpskolningsövningar överdrivs olika faser i löpsteget och olika färdigheter i musklerna tränas upp för att på sikt göra att du springer mer effektivt, minskar risken för skador samt kan springa snabbare, om nu det är viktigt för dig. Och visst vill vi kunna hålla i löpningen livet ut, det är i alla fall ett av mina starkaste mål, att kunna njuta av löpningens frihet så länge jag lever.

Hur gör man?

Löpskolning tar tid. Det handlar om att öva upp muskelminnet så att det till slut sker naturligt när du springer utan att du tänker på det. Genom att träna löpskolning en eller ett par gånger i veckan kan du upptäcka skillnader efter något år, även om vissa förändringar såklart kan komma både dessförinnan och längre fram.

Blicken i fjärran, stolt hållning och pendlande armar. Foto: Jane Haglund

Blicken i fjärran, stolt hållning och pendlande armar. Foto: Jane Haglund

Det går att nörda ner sig mycket i teknik, olika övningar och upplägg. Men för att göra det enkelt, och enkelt är bra, då blir det lättare att ta det till sig, kommer här några saker att fundera över i din löpteknik:

Blicken

Håll blicken i horisonten. Titta långt fram när du springer. Det hjälper dig att räta upp hållningen samt att få energi framåt. Tittar du ner är det också lätt att tyngden kommer neråt vilket bromsar upp dig. Så blicken långt fram, rulla bak axlarna och spring med stolt hållning.

Armpendlingen

Överkroppen hjälper till enormt mycket i löpningen och både bål och armar är viktiga delar. Håll armarna ungefär i nittio grader i armvecket med handflatorna lätt uppåt. Händerna är lösa, som att du håller i en fågelunge, och armarna pendlar fram och tillbaka när du springer. Behåll vinkeln hela tiden och undvik att armarna korsar mittlinjen. Armarna ska föra din kraft framåt.

Segway

Jag har aldrig testat en segway, men jag tycker ändå liknelsen med att luta sig fram som att du står på en segway är bra. För visst förstår vi vad som menas? Luta dig lätt framåt från vristen med rak kropp, spänd rumpa och försök tänka att du ligger lätt lutad mot löpriktningen när du springer. Tyngdkraften är inte bara ett hinder när du springer, den är dessutom enorm hjälp om den används rätt.

Öva att falla fram från vristen, som en segway, för att känna kraften framåt. Foto: Jane Haglund

Öva att falla fram från vristen, som en segway, för att känna kraften framåt. Foto: Jane Haglund

Fötterna

Landa under kroppen med fötterna. Sätter du i foten framför dig bromsar du upp steget, försök att landa under dig och ha foten så kort tid som möjligt i marken.

I nästa blogginlägg bjuder jag på tre enkla och effektiva löpskolningsövningar.