kosttips-recept

Koll på kolhydrater

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Seminarium med Liza Rosén från Fazer.

Fazer bjöd imorse in journalister, bloggare och dietister till ett seminarium med titeln ”Koll på kolhydrater” med anledning av den rädsla för kolhydrater som många verkar känna, påverkade av bland annat LCHF (läs min syn på det här) och olika påståenden i media. Fazer har i samarbete med undersökningsföretaget YouGov frågat 1009 personer över 18 år om deras matvanor och kolhydratvanor. Resultatet var till vissa delar lite oväntat. Bland annat går färre än väntat på diet, själv upplever jag att många i min omgivning följer en diet av något slag. Men enligt undersökningen svarade 73% nej på den frågan. De följer ingen uttalad diet. Trots detta var 4 av 10 negativt inställda till kolhydrater och många minskade kolhydratsmängden även om de inte gick på någon diet. 7 % av de tillfrågade följde LCHF.

Seminariet som jag lyssnade på handlade mycket om kolhydratskvalitet. Det finns absolut bättre och sämre former av kolhydrater att äta – och att äta kolhydrater tycker jag absolut att man ska göra. Extra bra är rågbröd, fullkornsprodukter, syrade grönsaker, bönor och linser samt pasta (men det är inte bra att lasta på en hel tallrik full om du inte har en väldigt hög ämnesomsättning, balans är viktigt). Dessa hjälper till att skydda mot metabola syndromet, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer genom att ge en ökad insulinkänslighet, balansering av blodfetter, skydd mot fetma och minskad tumörväxt. Kolhydrater med bra kvalitet stabiliserar blodsockret, håller oss mätta och innehåller mycket fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Jag gillar att blanda mina kolhydratkällor och särskilt när jag handlar hem bröd brukar jag variera mellan olika sorter, vissa grövre och andra ljusare. Jag tycker det är okej att äta vitt bröd ibland – och levainbröd fullt av surdeg från bageriet älskar jag, men ska jag hålla mig mättare tar jag hellre en grövre variant.

Du som handlar bröd, vilket sort väljer du oftast?