halsa

Kläder för vinterlöpning

av Terese Alvén i kategorin Löpning, Shopping den

Kläder för vinterlöpning. Så här kan du klä dig när termometern visar runt tio minusgrader och soffan lockar med sin värme … Ut och kuta! Vinterlöpning kan vara magiskt härligt. Om inte annat känner du dig grymt stark efteråt.

Är det riktigt kallt blir det isigt i ansiktet ... men klä dig rätt och testa en runda ändå.

Är det riktigt kallt blir det isigt i ansiktet … men klä dig rätt och testa en runda ändå.

Årets första vårmånad enligt kalendern, men vårkänslorna är långt borta. Istället får jag dra fram mina varmaste träningskläder för att klara av att transportspringa till jobbet eller köra helgens långpass. Jag längtar till värmen och enkelheten. Det är lättare att träna när det bara är att dra på sig linne och tights och slippa alla lager och extra accessorarer för att täcka minsta del av kroppen som händer, fotleder eller huvud. Men, nu när det är så kallt som 8-15 minusgrader som vädret bjudit på i Stockholm och andra delar av landet (och ibland ännu kallare!) kommer här mina tips på hur jag klär mig. Bli inspirerad och sänk din egen tröskel att ge dig ut trots att kylan får dig att tveka.

Mina kläder för vinterlöpning

Närmast kroppen:

Här hamnar det vanliga oavsett årstid: trosor, sport-BH och kompressionsstumpor. Satsa gärna på trosor som går ner över rumpan ordentligt samt om du är riktigt kall av dig finns det särskilda sport-behåar med vindskydd framtill. Men ofta funkar det med en vanlig stötdämpande.

Nästa lager:

Långärmad träningströja, gärna med vindavvisande material eller något tjockare tyg, vintertights med vindavvisande tyg framtill. När temperaturen är runt nollan tar jag en tajt modell av byxa, är det kallare har jag ”tightsliknande” vinterbyxor som är något luftigare. Där hjälper luften mellan plagg och hud till att värma upp kroppen.

Ytterst:

Mössa, buff i halsen (som går att dra upp över haka och mun), vantar med två lager (så att det både är fingervantar och tumvantar i ett), löparskor anpassade för vinterunderlag.

De kallaste dagarna:

Väst som yttersta plagg utanpå jackan.

Övrigt:

Löparklocka, midjebälte för mobilen samt löparryggsäck när jag transportlöper till jobbet.

Hardcore:

Det finns andningsvärmare som en del använder för att inte dra ner för kall luft i lungorna. Det är olika hur känslig man är för detta. Jag har aldrig testat och har inte heller känt något behov. För mig fungerar det att andas ner mot min buff när det är kyligt. Och om temperaturen gick ner mot tjugo minus – då skulle jag faktiskt använda löpbandet istället.

Läs gärna mer:
Spring med spikskor på hala vägar i vinter
Vinterlöpning med rätt utrustning
Nya mål med löpningen – och vad vill du?

Vinterlöpning i härligt kvällsljus.

Vinterlöpning i härligt kvällsljus.