kosttips-recept

Kanelbullar med hasselnöt, kokos och sesam

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

kanelbullar med hasselnötsmjöl

Kanelbullar är fantastiskt gott, det doftar underbart och det väcker alltid barndomsminnen till liv när jag bakar bullar. Jag kommer ihåg doften när jag kom hem från skolan och mamma hade bakat, när man fick äta smöriga bullar, fortfarande ljumna, till ett glas kallt mjölk. Någon som känner igen sig?

Igår bakade jag bullar lagom till att barnen kom hem och de sa att det doftade ”asgott”, Charles börjar utforska språket lite … Nåväl, väldigt mysigt att njuta av en bullfika tillsammans med barnen innan Glenn kom hem och vi bilade ut till sommarstället där vi bodde i natt.

Jag utgick från ett vanligt kanelbull-recept, i vanlig ordning experimenterade jag lite och testade ingredienser som jag hade hemma. Resultatet blev en matigare bulle med nötig smak och väldigt god om du frågar mig och barnen, Glenn föredrar dock klassiska kanelbullar.

kanelbullar med hasselnötsmjöl

Kanelbullar med hasselnöt, kokos och sesam

Deg:
50 g jäst
100 g smör
6 dl mjölk
en nypa salt
1 dl socker (jag tog kokossocker)
ca 16 dl mjöl (jag tog 8 dl vetemjöl, 4 dl hasselnötsmjöl, resten rågsikt när resten av slut)

Fyllning:
75 g smör
kokossocker
kanel
kardemumma
kokosflingor

Pensla med:
ägg
sesamfrön
pärlsocker

Deg: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter.

Rör ihop fyllningen med kryddorna och smöret. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Ta en del i taget och kavla ut till en tunn fyrkant. Bre på smörfyllningen och häll över lite kokosflingor. Rulla ihop och dela till bullar som du sätter i små formar på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med sesamfrön samt pärlsocker. Grädda i ugnen cirka 8-10 minuter.

kanelbullar med hasselnötsmjöl