halsa

Kalvruset, Tjurruset och Nattruset – en heldag i Lill-Jansskogen

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Tufft att ta sig upp för skidbacken efter cirka 8 km genom skog och lera.

Tufft att ta sig upp för skidbacken efter cirka 8 km genom skog och lera.

Till stor del arrangerar Marathongruppen där jag är digital redaktör roliga, utmanande och inspirerande lopp på asfalt, allt från ASICS Stockholm Marathon till STHLM 10 och The Music Run. Men ibland byter vi underlag, som nu i helgen när vi kör Kalvruset, Tjurruset och Nattruset för hela slanten i Lill-Jansskogen. Lerigt, brant, halt, tufft – men framför allt roligt. För det är kul att utmana sig själv och kliva utanför bekvämlighetszonen. Det fick jag själv uppleva förra helgen under Ragnar Relay med min löpning som Catwoman samt ensam nattlöpning med pannlampa.

Under eller över?

Under eller över?

Jag sprang inte själv, men rörde mig runt banan till olika prövningar, fotade, filmade och peppade. Det var underbart att få se alla grymma kids i Kalvruset. Hur de hjälpte varandra och hur de både förfasades och roades av leran som mötte dem. Intressant också att se vilken strategi barnen har. En del kastar sig rakt ut i leran medan andra försiktigt smyger så långt åt sidan de bara kan. Jag känner igen mig i det sistnämnda som barn, men jag tror att genom att vara med om sådana här upplevelser och se att man klarar det vågar man allt mer och blir modigare.

På väg mot mål har asfalten bytt färg ... och barn som hejade på ville få lera på sina händer.

På väg mot mål har asfalten bytt färg … och barn som hejade på ville få lera på sina händer.

De vuxna i Tjurruset öste på, några hade en väldans fart och tog sig igenom den tuffa banan på galna tider, andra tog längre tid på sig. Men det är ju inte tiden i sig som är viktig utan det man är med om. Och på kvällen, när solen gått ner, då blev det premiär för Nattruset. 5 km i mörker. Så häftigt!

Nattruset - löpare på väg upp från ett träsk.

Nattruset – löpare på väg upp från ett träsk.

Idag hade jag planer på att starta dagen med löpning, hade till och med en inbokad löpdejt. Men redan igår kväll kände jag mig sliten, trots att jag inte sprang visade ändå min klocka att jag gått cirka 30 000 steg. Inte så slitsamt i sig, men efter några tuffa veckor med mycket jobb och flera krävande träningsutmaningar är det skönt att vila lite extra. Tar det lugnt idag med möjlighet till en lugn runda senare idag om jag känner för det. Ingen press, men om kroppen är sugen. Annars väntar jag med träning tills imorrn. Ska ändå bära en del flyttlådor idag inför försäljning av vår lägenhet.

På alla fyra uppför skidbacken.

På alla fyra uppför skidbacken.