kosttips-recept

Juicehistoria – konserv till råsaftcentrifug

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Linda Koski Wikström och Anna Lissjanis
Jag hade trevligt sällskap av Linda och Anna under frukosten.

Efter min morgonklass idag blev jag alldeles varm i hjärtat när en av mina deltagare med ett ansikte som lyste av träningsglädje utbrast att hon ”älskar mina pass”. Den energi som hon utstrålade – det önskar jag att alla som tränar ska få uppleva ofta.

När träningen var slut promenerade jag till restaurang Kalori (där jag inte varit på flera år) där Rynkeby ordnat pressfrukost för att presentera sin nyhet Rynkeby 50, en nektar som består av fruktjuice, vatten och en nypa steviolglykosider, sötningsmedlet som utvinns ur steviaväxten och blivit otroligt populärt senaste året sedan EU godkände användningen av det. Jag har däremot lite svårt för stevia. Tycker det lätt blir en bismak som jag även kände av när jag drack den tropiska smaken. Äppelsmaken passade mig bättre, då blev inte stevian lika tydlig. Produkterna finns i butik denna vecka för den som är intresserad att prova.

Juice
Nya nektaren Rynkeby 50.

Hälsosam frukost
Morgonens frukost efter min cykelklass. För mig blev det även en skål yoghurt med müsli innan träningen.

Under frukosten pratade Gunilla Ekström som är civilingenjör, doktor på bär (det hör man inte många som är) och ordförande för europeiska juiceföreningens expertgrupp prata om juicens historia på den svenska marknaden. Idag är det supertrendigt att pressa sin egen juice hemma med både frukt och grönsaker i, vilket känns som ett hälsosamt bra alternativ om man jämför när juicen kom till Sverige i början av 1960-talet då den var fryst eller i konserver (som visade sig släppa ut tenn i produkten). När vi fick se bilden nedan drogs min blick direkt till Frukternas Nektar med fjärilen, det var en stor favoritdryck när jag var liten.

Juice genom tiderna
Juice och fruktdryck genom tiderna – från frysvara och konservburk till dagens färskpressade. 

Min bästa vardagsmotion just nu är:

Loading ... Loading ...