bocker

Jag tar samma som hon – mina äventyr som kändisbantare

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

jag tar samma som hon - mitt liv som kändisbantare

Vad händer med kroppen och knoppen när man går på konstiga dieter? Med den frågan i bakhuvudet har journalisten och författaren Rebecca Harrington testat olika kändisars dieter och skriver om sitt äventyr i den nyligen översatta boken ”Jag tar samma som hon – mina äventyr som kändisbantare”.

Innan jag läste boken var jag rädd att det skulle vara en bok som inspirerar till att testa dieter. Och ni som följer mig vet att jag är en stor motståndare till dieter. Det är inte riktigt något som jag tycker bör ingå i livet på grund av allt knasigt det kan ställa till med i form av ätstörningar, rubbad ämnesomsättning och låg självkänsla. Mina farhågor besannades dock inte. Boken är skriven med mycket humor, och nu vet jag att man läser som man mår – men jag hoppas verkligen inte att någon blir lockad att testa dieterna. Och det tror jag inte. Rebecca testar allt från vattenkrassesoppa-diet till att dricka cola light eller endast äta fem nävar mat. Hon testar en kändis diet i taget, testar hur de tränar och försöker härma deras livsstil under ett par dagar. Hon är ärlig i sina upplevelser och de flesta dieter ger hon upp rätt så snabbt.

”Jag tar samma som hon – mina äventyr som kändisbantare” är en rolig och underhållande bok som lämnar mig med känslan: stackars kändisar som sätter sådan press på sig själva. Många ser upp till dem, men de verkar leva ett tråkigt liv med mängder av förbud runt hur de ska äta och vad. Samtidigt vet jag att det inte bara är kändisarna som lever så, många bantar eller mixtrar med maten på olika sätt.

Kanske kan denna bok ge distans till alla dieter, få en att haja till och ifrågasätta vad man eventuellt plågar sin kropp med. Jag blir inte lockad av att testa en enda diet när jag läser boken, och det är en känsla jag hoppas att alla läsare bär med sig. Läs boken för en stunds avkoppling och för humorns skull – och ställ dig själv frågan, varför plågar många sina kroppar utan att få njuta av livet, äta varierat och må bra?

jag tar samma som hon - mitt liv som kändisbantare
Snygga illustrationer av Moa Hoff.