kosttips-recept

Italienska biscotti med apelsinchoklad, saffran och blandade nötter

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Italienska biscotti med apelsinchoklad, saffran och blandade nötter

Har jag ett par timmar över en söndag bakar jag gärna något. Ofta har jag inte planerat det i förväg, och då får jag vara kreativ med de ingredienser som jag har hemma. En riktig favorit hos mig är biscotti. Perfekt att ha hemma i en burk för att ta fram när det dyker upp en oväntad gäst eller när jag känner för något sött efter maten eller till kaffet. Idag blev det en spännande variant med blandade nötter (hasselnötter, mandel och cashew), en påse saffran som inte användes till lussebaket samt en förpackning mörk choklad med smak av apelsin. Apelsinsmaken var riktigt härlig. Kan tänka mig att det är gott att öka den ytterligare genom att även ha i rivet apelsinskal i smeten.

Hur som helst, här är receptet (ett grundrecept från Bonniers kokbok samt mina justeringar i smakkombinationen):

Italienska biscotti med apelsinchoklad, saffran och blandade nötter

3 ägg
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g blandade nötter
1 ckokladkaka med apelsinsmak
1 påse saffran

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smöret med sockret och häll i ett ägg i taget. Vispa fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, hackade nötter, hackad choklad och saffran i en bunke. Häll över äggsmeten och knåda ihop till en smet. Häll ut på mjölat bord och forma två korvar. Lägg dem på plåten och platta till lite. Sätt in dem i längst ner i ugnen cirka 30 minuter.

Sänk ugnen till 100 grader. Dela upp korvarna i kakor, lägg kakorna på plåten och sätt dem i ugnen cirka 40 minuter tills de är torra.

Mumsigast tillsammans med en kopp nybryggt kaffe!