intervjuer

Intervju: Frida Hansdotter mot OS i Sotji

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

frida1

Frida Hansdotter har just nu siktet inställt mot vinter-OS i Sotji. I slutet av februari är det dags för henne att tävla för Sverige i slalom och storslalom. Jag intervjuade Frida över en torsklunch på Bosön tidigare i höstas.

Ålder: 28 år
Bor: Fagersta
Yrke: skidåkare
Intressen: umgås med nära och kära. Gillar även allt som har med sport att göra. Både att utöva och att titta.
Aktuell: tävlar i slalom och storslalom i OS i Sotji 2014.

Det var för fyra år sedan i OS i Vancouver som Frida gjorde sin OS-debut. Då var allt nytt och hon var där för att lära sig. Denna gång siktar hon högre och målet är att ta medalj. Helst i den ädlaste valören guld, men alla medaljer är välkomna. För att komma dit måste hon åka snabbare än bland annat Tina Maze och Michaela Shiffrin, två av de konkurrenter som Frida ser som största hotet utefter hur de har presterat i vinter. Och från det svenska laget tror Frida att även Maria P Holmner kan prestera bra. Tänk om vi kunde få två svenskar på en och samma prispall?!

Frida har presterat bra senaste tiden och hennes placeringar i världscupen totalt (alla grenar räknas in) är på 10:e plats, hon är 4:a i slalomcupen, 12:a i storslalomcupen och 7:a i parallellcupen.

Sportandet är en del av livet
Frida är en riktig sporttjej uppvuxen med en familj som tränade mycket och en ett år äldre storasyster som inspirerat henne och varit en bra träningskamrat under uppväxten. Frida åkte skidor innan hon kunde gå. Som bebis satt hon i ryggsäcken på sina föräldrars ryggar när de åkte längd, och snö har alltid varit ett naturligt inslag i Fridas liv. Första tävlingen genomförde hon i 6-7-årsåldern, men det var först under skidgymnasiet som hon började satsa för att bli bäst i världen.

I unga år testade Frida flera olika sporter, hon gillade dans och ridning. Men det var längdskidåkning och slalom som lockade mest och till slut blev det slalom hon valde att satsa på under gymnasiet. Troligen för att hon presterade bra i slalombacken och sporten passade hennes förutsättningar bäst. Hade hon däremot inte blivit elitidrottare i slalom kunde en karriär på längdskidor varit ett alternativ, eller så hade hon kanske valt att plugga vidare, en bana som systern valde, som idag jobbar som sjuksköterska.

Frida åkte som ung inte bara slalom, även störtlopp och andra skidgrenar tränades, men när hon började tävla i cuper var det slalom som gick bäst. Storslalom kom nästan på köpet då de två tävlingarna ofta tävlas på samma ställe dagen efter varandra. Då var det smidigt att tävla i båda. I slalom sitter pinnarna tätare, det är enkelkäppar och skidåkaren punchar dem när de åker. I storslalom går det snabbare, banan brukar vara lite längre och det är käppar med flaggor.

När Frida var yngre hade hon bland annat Pernilla Wiberg som stor idol, dels för hennes prestationer, men även för hennes personlighet som är varm och glad. Numera när Frida själv tillhör eliten har hon inte någon konkret förebild utan det är sådana som följer sina drömmar, som vågar ta chansen – och det kan vara i vilken bransch som helst.

Träning till toppen
Under försäsongen maj-augusti lägger Frida grunden i sin fysträning. I augusti kan hon börja åka lite skidor men i övrigt blir det mest löpning och styrka. I september-oktober blir det mest skidor och sedan drar tävlingssäsongen igång. Under vintern handlar det mest om att bibehålla det Frida byggt upp under sommarsäsongen, samt såklart att toppa när det är viktiga tävlingar – som vinterns stora mål i OS.

Frida lägger ner mest träningstimmar på vintern. Då kan det exempelvis vara tre timmar skidor på förmiddagen och sedan ett pass fysträning på eftermiddagen. Men egentligen tycker Frida att det är tuffare på sommaren. Då har hon nämligen inte lika roligt. Det är skidåkningen som är roligast och viljan att göra bra ifrån sig där är det som motiverar Frida att ta i ordentligt även på sommaren.

– Ju mer jag tar i på sommaren, desto bättre förutsättningar får jag för att prestera under vintern, säger Frida.

Det är viktigt med återhämtning, och Frida har själv råkat ut för skador i sin karriär. År 2005 drog Frida korsbandet och hon fick operera in en sena från baksida lår samt möttes av en sommar av rehab. Men hon hade ändå tur. Hon skadade sig i slutet av vintersäsongen och hon kunde åka skidor till hösten igen med endast någon månads förskjutning.

Att få en skada tror Frida är kroppens sätt att säga åt en att ta det lugnare och Frida lägger regelbundet in vila i sitt schema. Under försäsongen återhämtar Frida sig 1-2 dagar i veckan, under vintern blir det ungefär var femte dag. Det beror på hur tävlingar och träningar ligger i schemat.

Framtidsdrömmar
Fridas drömmar är att ta en seger (och jag håller tummarna att hon gör det i Sotji), hennes bästa placering i stora tävlingar är en andraplacering. Hon vill tävla i VM nästa vinter. Sedan får hon se om hon tar en paus eller kör vidare. Många i hennes sport pensionerar sig runt trettio, mest för att annat börjar bli viktigt. Kanske vill hon ha barn och göra andra saker? Det gäller att vara motiverad för att orka satsa och få bra placeringar i världstoppen. Och just nu är siktet inställt på guld!

Fridas tips till de som vill satsa på en elitkarriär, bästa träningstips och annan inspiration kommer så småningom här i bloggen. Stay Tuned.

frida2