halsa

Intervaller på löpband

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Efter en dag utan träning var jag riktigt pepp denna morgon! Först tog jag det dock lugnt. Har haft alldeles för lite familjetid senaste veckorna då det har varit PT-utbildning varje helg. Även om jag umgås med barn (och make) efter förskolan i princip varje dag är det inte riktigt samma sak som en hel helg utan uppbokningar i kalendern. Nåja, jag ska inte klaga. Det är endast ett par helger till, sedan är praktiken över, jag har uppdaterat mina kunskaper och jag får mer tid ihop med mina närmaste. Men jag saknar att bara få vara. Därför såg jag till att njuta extra mycket innan maken tog barnen till förskolan idag. Jag fick sova ut med en av mina små sötnosar bredvid mig i sängen, sedan satt Tilde i mitt knä under frukosten och jag riktigt njöt av att få snusa på hennes hår och höra hennes prat  om allt roligt hon gjort dagen innan med pappa och brorsan i badhuset. Dessa små ögonblick i vardagen som är livet. Underbart!

När familjen var ute ur huset kickade jag igång denna vecka med intervaller. Längtar efter att göra ett långpass, men mycket i agendan just nu gör att det är enklare att få in de kortare passen och idag valde jag att fokusera på intervaller. Idag blev det tio minuters jogg på löpbandet, sedan två minuter snabb löpning följt av en minuts jogg. Jag upprepade fem gånger, sedan blev det ännu snabbare tempo och en minuts löpning följt av en minuts gå och en minuts jogg. Fem intervaller senare joggade jag lugnt ner cirka tio minuter.

När du tränar på löpband så blir känslan och effekten annorlunda än när du springer ute. Ute är det du som tar dig framåt, på löpbandet är det marken under som försvinner. Öka gärna graden på löpbandet så att du får en lutning, jag brukar köra på 2,0. Men 1,5 funkar fint det med. Och även om du älskar löpband, spring gärna ute ibland – särskilt om du har något lopp som du siktar mot så att du även vänjer kroppen vid att springa på riktiga underlag.

Idag stod jag inne på SATS Odenplan och tränade. Inte riktigt samma känsla som jag hade när jag sprang i Thailand nedan. Men det jag gillar med löpband är att jag har stenkoll på tiden och på tempot, det går inte att sakta ner utan att märka av det, och med bra musik i öronen blir jag taggad. Annars föredrar jag absolut att springa ute, i de flesta väder förutom stark vind, ishala gator och spöregn. Tur att det är undantag – mestadels är ju faktiskt vädret helt okej, eller så får man se till att ha bra kläder och utrustning.

running