halsa

Intervaller på löpband – ibland blir det inte som man har tänkt …

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Svettigt med intervaller på löpband.

Svettigt med intervaller på löpband.

Intervaller på löpband är en vanlig träningsform för löpare, särskilt under vinterhalvåret. Ibland blir det inte som man har planerat, men det kan bli bra ändå. Allt handlar om inställning och att lyssna på kroppen.

Intervaller kan verkligen kännas helt olika på olika dagar trots att man har liknande förutsättningar med samma lutning på bandet och samma hastighet. Men beroende på hur man har tränat innan, sovit, ätit, stressat och mår reagerar kroppen olika.

Intervaller på löpband

Jag var enormt peppad inför mitt planerade intervallpass igår lunch. Jag sov bra på natten, åt ordentlig frukost samt ett uppladdningsmål ett par timmar innan passet. Mentalt kände jag mig stark och jag planerade att efter åtta minuters uppvärmningsjogg köra ett upplägg med 3 min, 2 min, 1 min tuff körning samt ha en minuts aktiv vila mellan varje. Efter längre setvila på två minuter skulle jag sedan upprepa allt ytterligare en gång.

Första varvet gick bra. Jag höll tempot och tiden som planerat. 3 minuter på lutning 2 och hastighet 13, 2 minuter på 13,5 och 1 minut på 14. Mellan varje sänkning i tid ökade jag hastigheten på bandet med 0,5. Men sedan tog det slut.

Omgång två blev treminutaren enbart två minuter med 13-tempo. 2-minutaren blev 1,5 minut på 13,5 och det enda jag lyckades upprepa utan att sänka hastigheten från omgången innan var enminutaren som jag körde hela vägen in i kaklet på 14.

Jag flåsade extremt mycket, var lätt illamående i slutet av intervallerna och pressade verkligen kroppen. Jag är van att köra enminutsintervaller, och det kanske var därför kroppen reagerade så mycket på de längre intervallerna, samt att jag troligen är lite sliten från förra veckans träningsresa.

Det blev ett grymt bra intervallpass som jag avslutade med fem minuters nedjogg och fem minuters gång. Mentalt kan det vara tufft att inte leverera det man bestämt sig för innan. Men jag är ändå sjukt nöjd då jag pressade mig och levererade det bästa min kropp kunde just idag utifrån den dagsform jag kom till gymmet med.

Underbart! Nästa vecka kör jag igen!