halsa

Hur mår du?

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Rent spontant svarar de flesta ”ja” på frågan hur de mår. Men hur mår vi egentligen? I Apotekets hälsoundersökning visar det sig att vi svenskar mår sämre trots att vi lever sundare. Varför?

Jag tror många skulle må bra av att vara ute i naturen mera.

Jag tror många skulle må bra av att vara ute i naturen mera.

Vi lever i ett land där vi på många sätt är lyckligt lottade. De flesta av oss har tak över huvudet, vi är inte i krig, vi kan äta oss mätta och vi har tid att oroa oss över lyxproblem som vad vi ska laga till middag eller om vi ska tacka ja till den ena eller den andra inbjudan när det krockar i kalendern …

En ny undersökning från Apoteket gjord i Novus Sverigepanel visar att fler personer än för fem år sedan anser sig leva ett sunt liv idag. Idag är det mer än 7 av 10 som anser sig leva ett sunt liv. Samtidigt mår var tionde vuxen (12 procent) dåligt. Sämst mår de med en kronisk sjukdom (20 procent) och de som är ensamstående (20 procent).

Nu tror jag att Apotekets vinkel mycket handlar om sjukdomar och där du kan få medicin för att må bättre. Men jag tror att vi på många sätt inte mår så bra – av alla krav som vi ställer på oss själva, krav som vi upplever att andra ställer på oss, krav att leva upp till en lyckad fasad i sociala medier, krav att vara ”perfekt” i alla avseenden.

För att må bra handlar det om att vara snäll mot sig själv. Att vara ärlig mot vad man själv känner. Att utgå från vad som känns bra i maggropen och inte vad man tror att alla andra förväntar sig av oss.

Så nu frågar jag dig. HUR MÅR DU?