kosttips-recept

Gör surkål hemma – gott, enkelt och bra för magen

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Gör surkål hemma, smaksätt gärna med chili.

Gör surkål hemma, smaksätt gärna med chili.

Surkål är kanske inte något alla gillar första gången de smakar det. Men jag älskar det. Smaken är speciell men jag älskar den. Det finns surkål att köpa i butik på glasburk, men jag tycker den blir som allra godast när man gör den hemma – så här kommer receptet. Då kan dudessutom själv smaksätta den hur du vill, min favorit är med chili.

Förra helgen köpte jag hem färsk vitkål och stod och kramade den tills den vattnade sig. Om ett par dagar får jag äntligen öppna skåpet där burken nu står och gosar till sig innan jag kan börja äta. Då är det fullt av fina bakterier som magen tycker om. Surkål är värsta powermaten, perfekt att ta en hög på tallriken tillsammans med korv, kyckling eller något vegetariskt.

Min burk som står i mörkret nu. Till helgen får jag hugga in på den.

Min burk som står i mörkret nu. Till helgen får jag hugga in på den.

Surkål med chili

1 vitkålshuvud
1 chili
2-3 tsk salt utan jod

Gör så här: Strimla kålen tunt och lägg i en stor bunke. Strö över saltet och tvätta händerna ordentligt. Nu är det dags att arbeta. Knåda och krama kålen tills den vattnar sig. Det ska vara en pöl av vatten i botten av dunken. Nu kan du strimla chilin och lägga i. Ta fram en ren glasburk med knäpp-lock och tryck i lite kål i taget. Det ska fortsätta komma ut vätska och du vill pressa bort alla luftbubblor. Fortsätt att pressa ner mer och mer kål tills burken är full. Se till att vätskan kommer över kålen. Lägg gärna på ett stort kålblad och tryck sedan ner locket.

Ställ burken i en annan bytta (då vätskan kan pysa över) och ställ det i ett mörkt skåp. Låt burken stå ett par veckor och sedan tar du fram den, tar bort det övre kålbladet och ställer in i kylen. Håller sig riktigt länge, men risken finns att du äter upp det fort …