intervjuer

Frågor & svar del 2

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

CarroHej Terese! Klart jag hänger med… Är väldigt intresserad utav träning och hälsa och funderar lite på pt.utbildning. Undrar nu om man kan försörja sig på det? Har du förslag på ngn “bra väg” man kan gå – dvs vilken utbildare/utbildning tycker du är bäst ? (helst inte kosta skjortan!) Vad har du själv för utbildningar i bagaget?

Älskar att gå morgonpromenader och undrar om det är riktigt att raska promenader förbränner mer fett än att jogga? Har du ngt knep som du använder dig av för att få ut det mesta utav din träning?
Kramar

Svar: Carro – Klart att du ska bli PT om du är intresserad av det! Jag gick Safes pt-utbildning för några år sedan. Liknande utbildning finns på exempelvis The Academy. En annan utbildning som jag skulle rekommendera är PT-skolan då jag har hört mycket gott om den. Många PTs är egenföretagare och klarar av att jobba med det på heltid. Andra kompletterar sitt jobb med annat jobb på gym, som sjukgymnast eller naprapat. PT-yrket är inget yrke du väljer för att tjäna en massa pengar, utan för att du tycker det är roligt. Det är mycket jobb men klart värt det om man gillar att hjälpa människor och se dem utvecklas. Ofta behöver man gå en styrketräningsutbildning innan man går själva PT-delen som då blir som en slags fortsättning.

Angående promenad vs joggning så är det en klassisk myt. Visst – du bränner mer fett än kolhydrater vid lågintensiv träning (promenad), men du bränner mer kalorier totalt vid tyngre träning (som joggning), och då bränner du mer kolhydrater och fett totalt i slutändan.

Mitt knep för att få ut det mesta av träningen … hhhmmm, det måste vara att variera träningen. Då blir det aldrig tråkigt och kroppen hinner heller inte vänja sig vid träningen så du fortsätter att få resultat.

Jeldahur går man upp i vikt på bästa sätt? =)

Svar: Jelda – ja, det kan vara lika svårt att gå upp i vikt för vissa som det är för andra att gå ner i vikt. Tänk vad bra det hade varit om vi alla automatiskt vägde det vi ville väga :-) Ät regelbundet och ät dig mätt. Använd rikligt med olja i maten, och ät gärna nötter (om du inte är allergisk såklart). Var noga med att dricka exempelvis en proteindrink direkt efter träning.

Se viktuppgången som något långsiktig. Det är inte bra för kroppen att gå upp i vikt genom att sitta och proppa i sig godis och chips utan det går att göra på bra sätt.

Anna SHej Terese och grattis till en ny fin blogg! Jag följde din VR-blogg förut, men det har blivit lite mer sporadiskt på sistone. Det är nämligen så att min träning havererat. På grund av en extremt arbetssam vår har träningen försvunnit ur mitt liv, och det är jag mycket ledsen för. Dessutom kommer jag inte att ha råd med träningskort framöver, så det blir till att träna hemma. Därav mina två frågor:
1) Hur ska jag orkar med uppförsbacken innan träningen blir ett underbart måste igen?
2) hur provar man ut löparskor? Förra året gick jag till Löplabbet och skor provades ut enligt kontens alla regler, de kostade en förmögenhet. Och sen gav de förbaskade skorna mig löparknä. I år har jag provsprungit en gång med mina gamla utslitna skor och knät har känts ok, men nya skor är ett måste. Hur ska jag göra för att få tag på ett bra par och inte upprepa detta misstag. Tack på förhand! Och lycka till nu på nya sajten.

Svar: Anna S – 1. Börja med att sänka dina krav. Har du för mycket krav i början kan det bli som ett stort hinder för dig. Testa en ny träningsform, träna med en kompis, börja försiktigt. Träna kanske en-två gånger i veckan och bara så länge att det känns bra. När väl endorfinerna kommer så blir det lättare och du kommer att hitta tillbaka och uppleva träningen som kul! 2. Jag går alltid till Runners Store, tycker de är duktiga på att titta på fötter och välja rätt sko för dig. Fick du rätt skor så behöver inte de vara anledningen till löparknä. Du kan behöva stretcha mer och kanske dra ner på löpningen lite om du har gått ut för hårt. Man får räkna med att skorna kostar runt 1000-lappen, men de är också viktigaste utrustningen under löprundan.

Fanny Hej Terese! Jag undrar när du blev så intresserad av träning och hälsa och varför? Hur var du som barn och ungdom? Varför fick du anorexia? Hur började det hela och hur tog du dig ur det? Vad skulle du säga till någon som har börjat mixtra med maten? En annan sak: Ungefär hur många dagar i veckan äter du sött? Vad är lagom? Hur många dagar i veckan är det “lagom” att träna? Har du nåt tips på träning som funkar även på semestern? Massa frågor blev det! Tack för en bra blogg!

Svar: Fanny – haha, ja det blev en massa frågor. Angående anorexin så hänvisar jag till mitt anorexiinlägg. Till någon som börjar mixtra med maten skulle jag säga SLUTA. Det går att äta sunt och bra utan att gå till överdrift. Behöver du eller någon du känner hjälp skulle jag prata med någon jag litar på, med läkare, skolsköterska eller abkontakt. Som barn var jag väldigt blyg och hade dåligt självförtroende. Jag gillade inte alls att sporta. Det var först i 12-13-årsåldern som jag upptäckte showdans och aerobics som jag började gilla – och sedan älska – träningen!

Just nu så äter jag rätt mycket sött – går lite i perioder. Det blir sött flera dagar i veckan. Allt från godis till fikabröd och glass. Men jag håller mig helst till två dagar för att vara snäll mot tänderna och mot kroppen.

Vad som är lagom att träna är väldigt olika för olika personer. För en normal motionär skulle jag säga runt tre gånger i veckan. Tränar du mer – var extra noga med att få i dig mat och var noga med att även vila.

Träning på semester – kommer att skriva mer om detta närmsta veckorna i bloggen, men löpning, promenader, cykling, simning, styrketräning med den egna kroppen är kanon.

Ellen Hej Terese! Ville fråga var du gick på tenniskurs? Är jättesugen att gå en i sommar…Tack i förväg!

Svar: Ellen – Jag gick min kurs i Kristinebergs tennishall.

Carro Hur går man tillväga om man vill bli cykelinstruktör? Skulle hemskt gärna vilja bli det! Är SAFE den enda vägen?

Svar: Carro – va kul! Jag har gått Safe, men det finns även bland annat The Academy, In-Cycle, World Class har en egen utbildning etcetera. Om du vet vart du vill jobba – prata med personalen där och hör vilken utbildning de skulle rekommendera att du går. En del vill att man går en speciell.

ClaraHej! den här våren började jag löpträna och jag tycker att det är jätteroligt. Jag började träna med att springa en kortare runda på ca 25 min i intensivt tempo, och nu är jag uppe i en runda som tar ca 40-45 min att springa i intensivt tempo. Förutom löpträningen (jag springer ca 3 gånger i veckan) så tränar jag mycket annat också och har gjort det länge: styrketräning, pilates och ibland power walks.

Till saken: efter att jag börjat springa rundan på 40-45 min så har jag börjat få ont i den högra ankeln efter att jag sprungit. Den är inte svullen eller så och det syns ingenting, men det gör ont om jag “rullar” foten åt sidan. Har du någon aning om vad detta beror på? Kan det vara en förslitningsskada? Tycker du att jag ska söka sjukvård för det? Finns det någonting som man bör tänka på gällande belastning då man springer lite längre rundor? Jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig, du verkar ju vara van vid löpträning!

Svar: Clara – Om jag var du skulle jag kolla upp det hos en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Jag tycker alltid det är bra att kolla upp skador så att de inte blir värre. Angående belastning på längre sträckor – använd bra skor! Och försök variera underlaget om du kan så att du inte bara springer på asfalt som blir väldigt hårt för kroppen. Det är även bra att du har trappat upp träningen så att du vänjer kroppen vid belastningen. Det motverkar skador.

En del kvar …