intervjuer

Frågor & svar

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

Hej! Jag håller på att gå ner i vikt och undrar vilken träning som förbränner mest?! Om jag kör styrka ca 1 gång i veckan (då jag redan har ganska mycket muskler naturligt) och kondition 2-3 gånger i veckan. Vilken slags konditionstränig är då bäst. Om man helt bortser från vad jag tycker är roligt och inte. Vill bara veta vad som är bäst =) Tack för bra och inspirerande blogg!

Svar: haha, ja du vet ju att jag brukar säga att man ska träna det man tycker är roligt – för då fortsätter man och man får resultat. Tränar man bara för att bränna och man tycker det är urtrist så kommer man snart att ge upp och då får man i alla fall inga resultat. Men jag ska svara dig – träning som är bra konditionsträning är träning som är tuff och där du håller hög puls under ett bra tag, exempelvis löpning, spinning, bodycombat och högintensiv aerobics.

Hej :) Jag har en fråga som jag tror att du kan besvara :) Jag har ett bmi på 19,5 alltså ganska lågt. Jag är 20 år. I senare tonåren hade jag lite ”babyfett” inte tjock, men vägde 5 kilo mer. Jag började när jag var 17 år att träna på sats. Nu tränar jag 5 dagar i veckan. Men nu till mitt problem: Jag blir bara mindre och mindre!! Jag äter nyttigt, men äter godis, chips, kebab på fredagar och lördagar. Jag vill inte gå ner mer, utan kanske gå upp 1-2 kg. Jag har mycket muskler ändå på någon konstigt sätt. Jag tränar bodycombat 4 dagar i veckan och pump 1-2 dagar i veckan. Vad skulle du göra om du var jag?? Kramis, tack för en rolig och lärorik blogg :)

Svar: En del har lättare för att gå ner i vikt, och du verkar vara en av dem. Om du vill träna fem dagar i veckan som du gör nu så får du se till att äta mer. Du kan fortfarande äta nyttigt, men för att inte behöva känna att du äter väldigt stora mängder mat, ät mer nötter och olja i maten. Det är energirikt utan att du behöver äta jättemycket.

Hejsan! Jag tycker att jag har lite för stora höfter och lår, och vill gå ner några kilo. Sen förra året har jag gått ner nästan 10 kg , med att äta nyttigare och träna, men nu så har jag stannat och går inte ner, speciellt inte lår och höfter. I vanliga fall så brukar jag träna gym 3-4 grr i veckan, men nu vill jag verkligen göra något för mina höfter, tror du att börja tränna spinning skulle få bort de? Eller vad tror du?

Svar: Om du har tränat på samma sätt kan det vara så att du har hamnat på en platå. Du äter och tränar så att du ligger i balans och därför så är vikten densamma. Gör gärna en förändring i träningen. Spinning hjälper till med förbränningen, men det går inte att punktförbränna att så att det försvinner precis på lår och höfter. Men ökar du på konditionträningen något så kommer du säkert fortsätta att gå ner. De sista kilona är alltid de svåraste. 

Hejsan, jag har precis borjat trana eller har nog tranat i kanske 2 manader. an sa lange kor jag bara kondition. brukar aka till gymmet innan jobbet kl 6 pa morgonen. dricker en kopp te sen kor jag kondition i ungefar 40 min. forsoker springa sa mkt som mojligt men jag varvar med att ga i rask takt. jag forsoker att ata nyttigt, sma portioner flera ganger om dagen. ater aldrig potatis/pasta eller ris pa kvallarna. jag gar ju inte upp i vikt iaf men jag gar inte ner heller. mitt mal ar 5 kilo. skulle ju vilja styrketrana oxa men ar sa radd att jag kommer att bli storre. snalla vill du ge mig nagra tips hur jag kan styrketrana utan att bli storre? jag vill ju bli mindre. Valdigt tacksam for svar

Svar: det är svårare att lägga på sig muskler än vad många tror – om man inte har bra anlag för att få mycket muskler. En del tjejer tror nästan att de kommer få stora muskler bara de lyfter en vikt. Då du inte vill fokusera på styrketräningen tycker jag att du ska träna det två gånger i veckan. Ta gärna en instruktion i gymmet så att du får hjälp med maskinerna. Var inte rädd för att ta i. Du kommer inte att bli grov av det med den mängden träning. Lycka till.