intervjuer

Frågor & svar

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

Jag är en kille som tar studenten i år och har tränat i flera år mycket löpning och styrke. Ett problem jag har är att få magrutor/muskler. Jag har gått ner i vikt, är 187 cm lång och väger 79kg och tränar magen varje gång efter ett styrkepass. Nu börjar jag få resultat men jag måste dra ner fettet på magen med händerna för att de 4 rutorna ska synas. Något exempel på hur jag ska träna magen så jag får fina magrutor utan att dra ner fetter?:) Sen vill jag fråga om kebab är onyttigt? jag vet att det är bra om man äter kebab sallad utan såser.. men jag vill äta med strips eller med bröd då jag är trött på äta kebab sallad då min bror äger en pizzeria.. Bloggaren kissie skriver att avocado är fettigt. men det är väl bra fett?

Svar: magmusklerna behöver vila precis som alla andra muskler så jag tycker inte att du ska träna dem varje dag. Om det är fett som täcker musklerna så är det konditionsträning och bra kost som gör att musklerna syns bättre. Det låter på din beskrivning som att du är på väg att få bra resultat så fortsätt kämpa. Låt det ta lite tid, det finns ingen mening i att stressa. Det tar tid att ändra kroppens form.

Kebab är helt okej för att klassas som snabbmat, men hoppa gärna stripsen och vita såsen. Men äter du det bara nån gång ibland så kan du äta det du känner för.

Det stämmer att avokadon är fet, men det är bra fett så du kan absolut ha avokado till maten. Det är ju supergott!

Hej Terese! Hoppas allt är bra med dig, vill bara först tacka för en jättebra bra blogg som båda är intressant och inspirerande, nu är det så att jag har några frågor som jag hoppas du kan svara på. 1. Jag har alltid varit en aktiv tjej, hållt med de flesta sporter framför allt bollsporter. För två år sedan la jag av med allt då jag hade väldigt mycket annat så som skola och jobb. Nu har jag börjat träna igen på gym men känner mig lite vilsen då jag inte har någon tidigare erfarenhet därför tänkte jag fråga dig Vilka övningar/maskiner ska jag använda för att förbränna så mycket fett som möjligt? Jag vill träna upp ländrygg,mage och byst, vilka övningar/maskiner rekommenderar du då? Hoppas du svarar på mina frågor, ha en fin dag!

Svar: Många gym erbjuder en styrketräningsintroduktion för nya medlemmar för att man ska lära sig inställningar på maskiner och få bra tips på övningar. Fråga i receptionen. Mitt tips är att träna igenom hela kroppen – kör övningar för ben, rygg, bröst, mage, armar och axlar. Börja med stora muskler och avsluta med ländrygg och mage. Detta för att du inte ska trötta ut de muskler som hjälper till att stabilisera kroppen i de andra övningarna under träningspasset. För att bränna är det framförallt kondition som gäller. Det finns löpband, stepmaskiner och cyklar i gymmet, använd dem eller gå på något roligt pass. Lycka till!

Hej jag är en tjej på 20 år som väger alldeles för mkt, jag är överviktigt och det mår jag mycket dåligt av. Jag har nu bestämt mig för att gå ner 30 kg, och jag är skiträdd får lite ångest alltså av att tänka på att min hud runt magen kan örja hänga löst, jag är ingen träningsmänniska men tycker om att jogga kan detta hjälpa mig? hur ofta ska man jogga och vad tror du om det där med lös hud? Jag är vettskrämd snälla svara! tack för en bra blogg.

Svar: Va roligt att du har bestämt dig för att förändra ditt liv och må bättre både i kropp och själ. Du ska absolut inte gå och oroa dig för lös hud. Går du ner i bra takt så kommer kroppen att anpassa sig. Och skulle det ändå finnas lös hud sedan så är det ett problem som du kan ta tag i då. Det finns inget du kan göra åt det nu.

Härligt att du tycker om att jogga. Se till att ha bra skor och ta det lugnt till en början. Sedan ska du komma ihåg att 30 kilos övervikt kan ge ganska hårt tryck på leder med mera när man springer, så andra träningsformer som jag vill rekommendera i början är simning och spinning. Dessa är mer skonsamma och kan vara smart att börja med. Rör på dig varje dag – ta promenader etcetera. Du bör träna så att du blir svettig och flåsig tre-fyra gånger i veckan. Stort lycka till!
 
Jag o min sambo är aktiva o tränar regelbundet. Lagar mat varje dag osv…MEN vad som inte funkar helt hundra är mellanmålen. Vad ska man stoppa i sig mellan dom verkliga måltiderna? Man vill ju gärna att det ska va nåt enkelt att ta med sig. Tack på förhand o myterna ;) 

Svar: frukt och naturella nötter är lätt att stoppa ner i väskan. Andra tips är en smörgås med kalkon eller skinka, ett kokt ägg. Kolla gärna in kost/recept för fler mattips. Jag skriver om detta ganska så ofta.

Hej! Går sista året i gymnasiet och håller just nu på med mitt projektarbete som handlar om kost och motion. Du verkar vara väldigt duktig inom detta ämne så min fråga till dig är om du möjligtvis har tid och lust att svara på några frågor om just kost och motion, över mail?

Svar: Jag får väldigt många sådana här förfrågningar och det är jätteskoj att bli tillfrågad. Tyvärr så hinner jag inte att vara med i alla skolprojekt. Jag har svarat ja på rätt många, men just nu har jag alldeles för mycket jobb, så tyvärr. Just nu kan jag inte vara med i skolprojekt.