bocker

Författare – romantisk dröm eller maratonlopp?

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

1 av 3 svenskar vill bli författare. Jag har inte låtit min dröm stanna vid en dröm, jag har gjort verklighet av något jag alltid har drömt om. Jag tror … Läs mer

Romantisk bild av skrivandet ... men verkligt stundtals på landet i somras.

Romantisk bild av skrivandet … men verkligt stundtals på landet i somras.

1 av 3 svenskar vill bli författare. Jag har inte låtit min dröm stanna vid en dröm, jag har gjort verklighet av något jag alltid har drömt om. Jag tror att många har en illusion om författarlivet som något romantiskt, sitta i sin egen värld och skriva, kanske med en kopp te bredvid sig, kanske på en balkong i solnedgången.

Att skriva är som allt annat man vill bli bra på en form av träning. Det är hårt jobb som gäller, och för att bli bra behöver man göra det ofta. Visst har jag haft romantiska stunder när jag har skapat bok, särskilt nu när jag testar på att skriva roman, i somras hade jag flera tillfällen när allt stämde och jag nästan fick nypa mig i armen för att påminna mig om att jag har lyxen att leva min dröm. Men 9 av 10 gånger har jag inte något flyt, det tar en stund för hjärnan att komma i gång. Men ju oftare jag sätter mig och skriver, desto snabbare upplever jag också att skrivandet går av bara farten, det blir en vana.

Jag har flera gånger fått frågan om jag har nytta av min träningsbakgrund när jag skriver. Och det tror jag bestämt! Jag sätter mål med mitt skrivande, jag tar ett ord, en sida i taget, och jag har en långsiktig plan. På samma sätt som det tar tid att bygga en kropp som är redo att springa ett maraton tar det tid att skapa ett Word-dokument som blir en bok.

Jag älskar kicken av att skriva. Jag är som lyckligast när jag har fått ägna en dag åt att skriva. Samtidigt är det frustrerande, irriterande och ångestladdat andra dagar, dagar när det känns som att allt jag skriver är skit rent utsagt. Men så glimmar det till någon dag senare och allt det dåliga är borta. Plötsligt är jag kär i min text igen. Ser min tanke, mitt budskap och min historia.

Min roman har precis mejlats iväg till en lektör. En person som ska läsa igenom hela min historia och komma med kritik om vad som funkar, vad som behöver mer kärlek och vad som behöver strykas. Jag är så pepp att höra utlåtandet – för på samma sätt som jag älskar bokskrivandet älskar jag även att redigera, leka med orden och förbättra texten ytterligare.

Vad vill jag säga med detta? Vet inte riktigt … kanske att inte ge upp om din dröm. Även om du delar din dröm med många andra är det hårt arbete och kärlek till det du gör som troligen gör att du lyckas på ditt sätt. Se till att arbeta med något som ger dig glädje, att må bra i vardagen är en viktig faktor för vår hälsa både nu och i framtiden.

Jag tillsammans med tre av mina (hittills) fyra böcker på Bokmässan.

Jag tillsammans med tre av mina (hittills) fyra böcker på Bokmässan.