kosttips-recept

För lite frukt och grönt

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Fruktsallad är ett gott sätt att få i sig frukt.

Fruktsallad är ett gott sätt att få i sig frukt.

En färsk opinionsundersökning från Sifo visar att 70 procent av svenskarna tycker att de äter en varierad kost. Men bara tio procent av oss följer Livsmedelsverkets rekommendation om att äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Och endast sju procent äter fisk tre gånger i veckan.

Undersökningen är gjord på uppdrag av Svensk Egenvård och är baserad på intervjuer med 1000 personer i åldrarna 15 år och uppåt. Den presenterades under tisdagen vid ett vetenskapligt seminarium som hölls i Läkaresällskapets lokaler.

Förut åt jag mycket frukt precis som den är, och fortfarande blir det exempelvis något päron och en clementin under dagen. I övrigt äter jag tinade bär i gröt eller yoghurt, jag gör fruktsallad, äter grönsaker till maten och pressar juice. Har du svårt att få i dig en bra mängd frukt och grönt – försök att smyga in livsmedlen i maten (morot i köttfärssåsen exempelvis) och eventuellt ta någon form av tillskott.