halsa

Fem tips i förkylningstider

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Förra året var jag och Charles sjuka var och varannan vecka i samband med förskolestarten. Denna höst har det hittills gått rätt bra (peppar, peppar). Charles har endast varit hemma ett par dagar på hela hösten och jag har hållit mig frisk (det är oftast jag och Charles som drabbas medan Glenn är frisk). Men, på Facebook och i bloggar läser jag om olika förkylningar. Även på gymmet hörs en hel del hostningar. Därför kommer här fem av mina bästa tips för att undvika förkylningar och för att må som bäst även när/om den slår till.

1. Jag har alltid en liten flaska handsprit i handväskan. Känns bra att ta på händerna efter en busstur eller efter hämtning/lämning på förskolan. Och om jag äter mat utanför hemmet och jag inte kan tvätta händerna innan jag äter tycker jag det känns fräscht att sprita händerna.

2. Boosta med bär. Toppa gröt, fil, yoghurt eller fyll din smoothie med olika bär fyllda med antioxidanter. Finns både torkade och frysta bra alternativ nu när sommaren är slut. Gott och bra i förkylningstider (och alla andra tider också egentligen).

3. Frisk luft! Att trängas med människor i tunnelbanan, på bussar och träffa snoriga barn på förskolan är vardag för de många av oss. Se till att ge kroppen frisk luft varje dag. En snabb skön promenad på lunchen är välgörande både för kropp och själ.

4. Vid minsta halsonda äter jag Strepsils. Jag har testat många typer av halstabletter, men Strepsils äter jag helst. Finns i flera smaker, min nya favorit är utan tvekan Ingefära (som just nu säljs till 20% rabatt på Apoteket, jag har laddat skafferiet med några förpackningar, bra när förkylningarna kommer).

5. Både innan och under en förkylning – ät gärna vitlök, citrusfrukter, ingefära och honung. När jag är sjuk älskar jag att koka upp vatten, ha i ett par bitar färsk ingefära, några droppar citron och en klick honung. Lenar halsen och känns välgörande. Bra komplement till allt tedrickande som brukar inträffa vid förkylning.

Håller tummarna att du är frisk största delen av hösten och att du snabbt kryar på dig om du blir sjuk!