bocker

Fem år som författare – det var med Viktig det började …

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

Puss på min första bok. Det var en magisk känsla att hålla den i handen, jag minns det än idag.

Puss på min första bok. Det var en magisk känsla att hålla den i handen, jag minns det än idag.

Tack vare Facebook blev jag medveten om att det var fem år sedan som jag höll min första bok, Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild, i handen. Jag minns det som igår. Hur budet ringde på dörren och levererade en stor låda hem. Hjärtat dunkade när jag drog med kniven för att öppna tejpen. Innan jag vek kartongflikarna åt sidan stannade jag upp. Andades ett par djupa andetag och försökte ta in situationen. Vågade jag ens öppna lådan? Tänk om boken inte kändes lika bra som den gjort när jag såg layouten på skärmen några veckor innan. För mig var det viktigt med känslan av pappret, omslagets färger, hur den doftade, vilket intryck den gav.

Men så tog jag mod till mig, vek undan det översta pappret och där låg de staplade på varandra. Min första bokbebis. Åh, det var kärlek vid första ögonkastet. Boken var precis som jag hade hoppats på.

Boken har gett ringar på vattnet

Efter mitt första bokmöte har det blivit många härliga ögonblick med min bok. Viktigast är alla rörande mejl och brev jag har fått av läsare med berättelser om att min bok har gjort skillnad. Att den har påverkat andra i rätt riktning. Boken har även lett till föreläsningar runt om i landet, ja även ute på träningsresor runt om i världen. Den har lett till intervjuer i tidningar, radio och teve. Den har blivit ljudbok och den har fått en uppföljare i form av Jätteviktig – att må bra efter en ätstörning. Dessutom har min första bok gett mig kraften och modet att fortsätta skriva böcker, att ge mig självförtroende att jag kan ro ett stort bokprojekt i land, särskilt som jag oftast jobbar med kortare deadlines och kortare texter.

Bokprojekt tar tid

En bok tar tid, men det är också något av det roligaste jag vet. Att få dyka in i ett bokprojekt. Få se hur texten formas till liv, till berättelser, till inspiration, till fakta. Jag hoppas få fortsätta ha bokskrivandet som ett återkommande inslag i mitt liv hela livet. Hittills har det blivit fyra publicerade böcker. Hemma på kammaren finns också ett nästintill färdigskrivet roman-manus, men jag behöver pausa lite från det … dessutom finns flera synopsis till andra bokdrömmar och liknande jag skriver på. Stay tuned … för jag är långtifrån färdig med bokskrivandet.