halsa

En bra PT tar ansvar

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

en bra pt tar ansvar - safe education

Vad är en bra personlig tränare? Hur får vi fler människor att röra på sig – inte bara de som redan tränar att röra på sig mer? Och hur kan en personlig tränare hjälpa människor finna sin motivation och träningsformen som passar varje enskild person? Inte så enkelt, men många insatser på olika nivåer får förhoppningsvis fler att öka rörelsen i livet och minska stillasittandet. Dessa frågor och många fler diskuterades under en paneldebatt som Safe Education bjöd in till med Liselott Kågström, VD Safe Education Norden, Örjan Ekblom, docent vid GIH och LovisaLofsanSandström, PT och hälsoprofil. SAFE har precis släppt en rapport med titeln ”En bra PT tar ansvar” som bygger på en Novusundersökning samt sammanställning av siffror från olika öppna källor.

Jag håller med dagens paneldiskussion – träning handlar mycket om relationer och kommunikation. Att se varje individ som man ska hjälpa med träning, att anpassa och se vad just den person man har framför sig mår bra av och tycker om. Alla ska inte träna på gym. Alla ska inte springa. Alla ska inte köra crossfit. Alla ska inte dansa. Eller vad som är trendigt just nu. Det gäller att hitta sin favorit på smörgåsbordet av träningsmöjligheter. Och kom ihåg, bara för att du tränar tre gånger i veckan kan du inte vara stilla dygnets övriga timmar, då får inte träningen någon direkt effekt. Starta med din vardagsmotion och ta för vana att stå mycket, gå när du har möjlighet och lev ett aktivt liv. Därefter kan du utöka med rena träningspass.

Träning som är bra för en är inte alltid det som personen upplever som roligast. En PT som tar ansvar ser då till att alla delar finns med i en persons träning, såklart så att personen upplever träningen som positiv och berikande men gärna genom att smyga in sådant som personen kanske behöver mer av – och det kan handla om allt från begränsad rörlighet till obalanser i kroppen, något vi pratar mycket om i den PT-utbildning som jag går just nu.

Här kommer några siffror från undersökningen, mina tankar inom (parentes):

  • Medelålders kvinnor är den grupp där flest tränar, 72 procent av kvinnor i åldern 50-64 tränar minst en gång i veckan, minst tränar män i samma ålder.
  • Låginkomsttagare tränar mer än höginkomsttagare. (Detta överraskade mig, senaste åren har det varit hett för företagsledare att även träna intensivt, göra klassikern och liknande. Dessutom visar andra undersökningar att välutbildade tränar mer än de med lägre utbildning.)
  • 41 procent tränar på gym, vilket gör gymträningen till den populäraste träningsmetoden i Sverige.
  • 81 procent tränar för att må bättre, var tredje person, 29 procent, tränar för att få en snyggare kropp. (Hurra att hälsofokuset ligger först i prioritet, träning handlar verkligen om att må bra både nu och i framtiden, så länge vi får leva helt enkelt.)
  • Vid val av PT är den personliga tränarens utbildning och kunskap viktigt, därefter är det närheten till träningscentret samt tränarens personlighet. (Att ha bra kunskap är basen i en tränares roll, men sedan handlar det om att förmedla träningen och vara bra på att anpassa efter individen man har framför sig, att se varje person. Personkemi spelar stor roll, som i de flesta relationer i livet.)
  • Var femte person, 20 procent, mellan 18-39 år har upplevt prestationsångest till följd av sin träning och var tionde har haft problem med ätstörningar till följd av sin träning. (Här har vi en utmaning vi behöver jobba mer med i träningsvärlden, och något jag saknar på de utbildningar som jag känner till idag är just ätstörningar, träningshets och överdriven träningsmängd – hur kan vi som tränare hantera detta i träningsmiljön med de klienter vi träffar. Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar där jag är volontär jobbar bland annat med detta, och jag hoppas att allt fler träningsanläggningar, sportklubbar och inte minst tränarutbildningar tar upp dessa frågor och jobbar med hur vi kan skapa ett hälsosammare träningsklimat. Åh, detta brinner jag starkt för och kan prata om i evigheter … får bli ett annat inlägg.)

Safe Education firar i år 25 år som utbildningsorganisation inom hälsa och träning. Jag själv har gått många av deras utbildningar. År 1998 gick jag aerobicsutbildningen och det var tack vare mina kunskaper därifrån som  jag började min tränarkarriär. Därefter har det rullat på med en mängd andra utbildningar under åren, jag är bland annat utbildad cykelinstruktör, personlig tränare och kostrådgivare via SAFE.

en bra pt tar ansvar - safe education