Varje år föds det upp 85 miljoner kycklingar i Sverige, av dem är endast 0,2 procent (170 000) sådana som föds upp ekologiskt. Rätt märkligt med tanke på att vi svenskar handlar allt mer ekologisk mat. Kanske är det priset som spelar in, det kostar såklart mer när kycklingen har fått leva längre och på större ytor.
I fredags fick jag hem ett bud med Rekos nya ekologiska och KRAV-märkta kyckling. Det blev en riktigt lyxig och god middag igår kväll när jag lagade gräddstekt hel kyckling med kantareller och rå ärtsallad. Recept från kocken Paul Svensson. Bra tips till söndagsmiddagen eller när du och familjen vill äta en riktigt höstig, varm och god måltid. Kycklingen blev smakrik och ärtsalladen till – så god! Bästa av allt? Jag har resten att äta även ikväll …!
Ekologisk kyckling med kantareller och rå ärtsallad
600 g kantareller
1 kyckling, gärna Rekos ekologiska och KRAV-märkta
8 dl grädde
4 dl mjölk
30 sockerärtor
1 paket ärtskott
5 myntakvistar
2 schalottenlökar, finhackade
6 msk olivolja
1-2 citroner
matolja till stekning
maizena för redning
salt, svartpeppar
Gör så här: Putsa kycklingen och bind upp låren, salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen hel i stekpanna med lite matolja. Börja med lårsidorna för att avsluta på brösten. Lägg över kycklingen i en lergryta.
Putsa kantarellerna. Stek 200 g kantareller hastigt med lite finhackad lök och fördela runt kycklingen. Slå grädden över kycklingen och baka i ugn på 185 grader tills kycklingen är 70 grader vid lårbenet (vi hade den inne i 80 min).
Ta ut lergrytan och häll av kantarellsåsen. Späd med mjölk och red av med maizena. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Skiva resten av kantarellerna (jag stekte även dessa, även om receptet inte sa det) och blanda med finstrimlade sockerärtor, mynta, finskurna ärtskott, finhackad schalottenlök, citronskal, – juice och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med kantarellsås och den råmarinerade salladen. Även ris eller potatis är gott till.