kosttips-recept

Ekologisk frukt – viktigt för barn och vuxna

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Barn & Familj den

Ekologisk mat
Det är viktigt för barn att äta ekologiskt. De är mindre i kroppen och maten (och bekämpningsmedlen) de får i sig är större i jämförelse med deras kroppsvikt, plus i vissa utvecklingsfönster när barn lär sig nya saker kan gifterna påverka på hormonnivå.

Frukt är gott, nyttigt och enkelt att ta med sig till mellanmål. Vi bör äta frukt. Vi mår bra av frukt. Men. Vi mår inte bra av bekämpningsmedlen som finns i de flesta frukter. Exakt vad som sker i kroppen och hur farligt det är på lång sikt vet inte forskarna, men varför chansa när det finns alternativ för det mesta.

Livsmedelsverket gjorde 2013 ett test på 647 frukter för att se om de innehåller bekämpningsrester. De tittade på de fem vanligaste frukterna i våra svenska fruktskålar och såg rester av bekämpningsmedel i 96 procent av frukten. Det mesta låg under det godkända gränsvärdet, men gränsvärdena är satta var för sig, och beaktar inte cocktaileffekter mellan olika rester samt de hormonstörande effekterna som små halter kan ge negativ påverkan på foster och barn i kritiska utvecklingsfaser.

Igår var jag på en informationsträff som Naturskyddsföreningen arrangerat där jag blev inspirerad av en ekologisk äppelodlare från Blekinge som berättade om att det finns fantastiska sätt att ta hand om maten och naturen och oss människor utan starka preparat, jag fick lyssna till hur Naturskyddsföreningen jobbar för att vi ska byta till ekologiska varor (bland mycket annat) och sist men inte minst berättade Carolina Klüft om varför hon tycker ekologisk mat är viktigt. Att hon gärna äter mat som är bra både för henne själv, för odlarna och för miljön. Carolina berättade att hon under sin elitsatsning mot att bli bäst i världen aldrig åt kosttillskott eller andra preparat, hon ville visa att det gick att bli bäst av vanlig mat – men med en massa kunskap och ett stort intresse. Sådant gillar jag att höra!

Ekologisk mat
Carolina Klüft och jag på Naturskyddsföreningens pressträff.

Du behöver inte köra ekologiskt på allt, men ju mer desto bättre. Detta är fem viktiga frukter att byta till eko:

1. Vindruvor
2. Bananer
3. Citrus
4. Äpple
5. Päron

Vill du veta mer om bekämpningsmedel och vad det eventuellt kan finnas i den frukt du äter, läs mer här. MEN – jag avslutar som jag började inlägget, bli inte avskräckt. Fortsätt äta frukt. Det är bra för dig. Men byt gärna ut det du kan mot ekologiska alternativ.

Ekologisk mat
En ekologisk banan till mellanmål, perfekt när jag är på språng på stan.