traning

Efter Stockholm marathon 2015 – dagsform och läsarfråga

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Glenn kommer med sin marastory under dagen, själv passar jag på att svara på en kritisk läsarfråga och berätta om status två dagar efter Stockholm marathon.

På kvällen efter Stockholm marathon var jag rejält stel varje gång som jag reste mig från sittande. Särskilt vaderna tog några steg innan de kunde sträckas ut och jag funderade på hur skönt det skulle vara att gå i högklackade skor. Det gjorde jag dock inte. Istället masserade jag vaderna lite, drack vätska, åt en massa energi och försökte att ta det lugnt. Både jag och Glenn vaknade mitt i natten, kroppen var för rastlös för att sova och vi gick upp och åt en nattmacka samt drack ett glas mjölk. Ganska mysigt faktiskt. Sedan lyckades vi sova om och vakna först när barnen ville att vi skulle gå upp.

Söndagen började bra. Min kropp var rätt pigg och jag hade inte särskilt ont någonstans, på schemat stod en cykelworkshop på SATS som var obligatorisk för oss instruktörer som vill instruera i höst att gå. Anledningen är att SATS ändrar om några av cykelklasserna föra att göra det tydligare för medlemmar att veta vad de ska kunna förvänta sig av en cykelklass. Jag började gå mot SATS Hötorget men kände av ena knäet så fort jag började gå, därför blev det tunnelbana från Rådmansgatan (!), alltså en station, så kort har jag väl aldrig åkt tunnelbana förut, men idag kände jag att det var värt det just denna dag.

Att sätta sig på cykeln var riktigt skönt, det är skonsamt och det gjorde inte ont någonstans. Jag tog det verkligen superduperlugnt. Jag blev varm och fick igång cirkulationen i kroppen, men jag blev knappt flåsig och trots att jag var sugen på att trycka på lite mer gjorde jag inte det. Mitt fokus under workshopen var att ta in så mycket information jag kunde men att ta det lugnt i de praktiska momenten. Och det gick alldeles galant.

Väl hemma firade vi mors dag med fika och blommor som familjen hade köpt till mig. Jag njöt även av ett varmt bad på kvällen och somnade tillsammans med Charles strax efter åtta … var rätt trött efter en underbar helg med nya kunskaper om mig själv och härlig energi!

dagen efter stockholm marathon 2015

Nu, över till en läsarfråga jag gärna vill svara på öppet i bloggen:

Lisa: ”Jag är lite nyfiken på hur du resonerar med ditt deltagande i Stockholm marathon när du är såpass oförberedd? Jag tror inte du har sprungit många, om ens något, långpass över två timmar. Du som ändå vill ge sken av att förmedla en sund bild av träning borde inse det ohälsosamma i att utsätta kroppen för en mara när du inte tränat ordentligt.”

Svar: Tack för att du så omtänksamt tänker på min kropp och vad jag förmedlar som förebild för andra. Jag håller däremot inte med dig. Jag upplever inte att jag är ”såpass oförbredd”. Visst, jag önskar att jag hade fått till några fler långpass, det blir dock inte alltid som man har tänkt och då får man göra det bästa av situationen. Jag är nöjd över att ha kört en hel del pass mellan 15 och 18 km under de senaste månaderna. Dessutom har jag löptränat 2-3 gånger i veckan, jag har kört intervaller, backe och gjort löpskolningsövningar. Jag har kompletterat med annan träning, kört spinning, tennis och styrketräning. Jag tränar oftast två timmar någorlunda i rad på fredagar (cykel + tennis) och är van att hålla igång. Jag tror det bästa är att variera sin träning, även om man såklart mest ska träna det man vill blir bra på, i detta fall löpning under lång tid.

Jag lyssnar alltid på kroppen. Hade jag skadat mig under loppet och känt att det var risk för att fortsätta hade jag brutit. Nu kändes kroppen bra, och det enda som gjorde ont var krampkänningar i benen, men inget som var ”ontont”. Visst har jag en stel och lite ond kropp nu efteråt, men jag tycker ändå att den har klarat sig bra, 4,2 mil är en lång sträcka.

Att springa Stockholm marathon är en häftig upplevelse. Det är en folkfest och det är inte minst en utmaning för att testa sina egna gränser, utmana både det mentala och det fysiska. Jag tycker inte att man ska springa loppet helt oförbredd, och har du precis börjat att springa finns det kortare lopp jag hellre skulle rekommendera som utmaning och mål i första hand. Men jag känner att jag definitivt var tillräckligt förberedd och stark för att kunna springa. Och jag är väldigt glad att jag sprang loppet, trots vädret var det en fantastisk upplevelse som jag kommer att bära med mig länge och hämta kraft från.