shopping

Digitala familjeregler som känns okej för alla

av Terese Alvén i kategorin Samarbeten den

— Sponsrat inlägg —

Som vuxen försöker jag vara närvarande och intresserad av vad mina barn gör på skärmen.

Som vuxen försöker jag vara närvarande och intresserad av vad mina barn gör på skärmen.

Begränsad skärmtid, obehagliga typer online, mobbning och innehåll skapat för vuxna … ja det finns många frågor runt den digitala världen som förälder. Tekniken är här för att stanna och vi måste lära oss hantera den för vår egen skull, och för våra barns skull. Hos oss är skärmtiden en het fråga och vi testar oss fram till nya rutiner som fungerar.

I samarbete med finska säkerhetsföretaget F-Secure har jag installerat F-Secure SAFE på min dator, telefon samt min son Charles iPad. Mina barn tillhör den generation som nu växer upp där skärmar, konstant tillgång till internet och hela den digitala världen finns ett klick bort. Tekniken har mängder med fördelar och jag är långt ifrån teknikfientlig. Jag älskar teknik, nya tjänster och möjligheter, men förstår också vikten av att lära sig behärska allt det nya på bästa sätt. Särskilt ur barnens synvinkel som mest ser alla fördelar och än så länge, som tur är, är omedvetna om baksidan som skärmen och internet kan ha. Men tyvärr blir barn idag medvetna allt för fort om hemskheter online.

Mina barn är fortfarande små. Min dotter Tilde är snart fem och hennes favorit på paddan är att se YouTube-klipp med Elsa och Spindelmannen eller se Greta Gris på Netflix. Och min son som är sju och precis har börjat skolan, han gör allt från Pokemon GO till att spela fotbollsspel, se filmer, videoklipp eller filmer. Än så länge har de inte börjat kommunicera med andra på nätet mer än att sonen gillar att hjälpa mig sätta hjärtan när jag skrollar på Instagram. Men jag tror på att lära barnen hantera skärmen och det som kan möta dem där i form av opassande innehåll, mobbning eller hemska vuxna. Genom att prata om det som möter en på skärmen och vara delaktig i vad barnen är intresserade av när de har skärmtid hoppas jag minska tröskeln för att barnen ska prata med mig eller min man om något bekymrar dem.

Charles är med och bestämmer våra familjeregler runt den digitala världen.

Charles är med och bestämmer våra familjeregler runt den digitala världen.

Begränsad skärmtid

Det som vi har mest diskussion hemma om just nu är skärmtid. Vi har tidigare kört med äggklocka och bestämda skärmtider med pauser för att göra något aktivt ihop, för att spela ett spel, gå ut eller sätta oss och läsa en bok. Med F-Secure kan jag själv ställa in tillgången till surf på sonens padda. Jag kan enkelt justera tiden han har tillgång till nätet och om det är vissa delar av dygnet som den inte får användas alls. Som inför läggdags när han behöver komma ner i varv. Hur bra som helst. Och det är inte bara något som vi föräldrar har bestämt. Jag och min man har suttit och pratat med Charles om detta och bestämt familjeregler som känns okej för alla.

Alla familjer är olika och måste sätta regler som passar ens egen familj. Vi har valt att tillåta barnen en stund vid skärmen på morgonen samt efter förskola/skola för att komma ner i varv. Vid middagen blir det paus och sedan är det okej att sitta en stund till (särskilt som vi vuxna många gånger också behöver sitta vid våra skärmar en stund här, och då måste barnen få samma möjlighet) ibland innan vi gör något annat ihop. Allt från att vi kör hemmadisco till att vi spelar yatzy.

Prova-på-erbjudande!

Jag är glad över att kunna dela ett prova-på erbjudande för F-Secure SAFE med er läsare så att ni också får testa tjänsten. En testperiod varar i en månad och vill du förlänga perioden är priset för F-Secure SAFE under ett år på tre enheter 649 kronor. TILL ERBJUDANDET.

Glädje över att vinna i spelet!

Glädje över att vinna i spelet!