inspiration

Bygga hemmagym – före-efter-bilder

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

Vi har byggt vårt egna hemmagym i garaget. En inspirerande plats som möjliggör rörelseglädje för hela familjen. Inspireras till att bygga hemmagym. Så här gjorde vi! Komplett med före-efter-bilder och allt.

Så här såg garaget ut samma dag som vi flyttade in i villan. Men några timmar senare började förvandlingen.

Så här såg garaget ut samma dag som vi flyttade in i villan. Men några timmar senare började förvandlingen.

Bygga hemmagym – steg-för-steg

Jag har redan tidigare berättat om hur vi har börjat bygga vårt hemmagym. Först handlade det om att samla inspiration och bestämma sig för vad jag ville skulle få plats i gymmet, därefter var det dags att planera, beställa och bygga. Redan samma dag som vi fick nyckeln till huset började väggarna spacklas och målas om från en hemsk gul färg till mer krispigt vitt. Dessutom sågade vi upp ett hål i väggen för att få dörr direkt från hallen ut till gymmet. Tidigare kunde man bara gå in i garaget genom att först gå ut genom ytterdörren.

Bygga hemmagym i garaget - förebild.

Bygga hemmagym i garaget – förebild.

Men min mentala process började såklart tidigare än så. Jag sökte friskt på Pinterest för att hitta inspiration till hur jag ville att vårt hemmagym skulle se ut. Jag beställde träningsutrustning och ett riktigt gymgolv med dämpning som pusslades ihop, stora speglar specialbeställdes från ett glasmästeri i Småland och jag funderade på smarta lösningar för att få riktigt bra ljus i rummet. Till slut landade vi i beslutet att både köra LED-paneler med möjlighet att välja allt från gult, blått, grönt till rosa ljus samt en ramp med spottar framme vid spegeln.

På vägen mot ett eget hemmagym var det stundtals kaos i garaget ...

På vägen mot ett eget hemmagym var det stundtals kaos i garaget …

Vi tog in extra hjälp med renoveringen, och min man var med och sågade, fixade och slet för att få gymmet i ordning. Själv höll jag i projektledningen, beställde saker och såg till att allt kom på plats.

"I regret that workout" - said no one, ever.

”I regret that workout” – said no one, ever.

När allt från det gamla garaget var borttaget och väggarna spacklade och målade kom lister på plats, golvet lades, en tidigare vattenho togs bort och istället satte vi upp en bänk med snyggare ho och blandare. I ena hörnet placerade vi en garderob av två orsaker: dels för att kunna gömma undan träningsutrustning som gummiband och skor, och dels för att dölja ett par tidigare synliga rör. Speglarna sattes upp, belysningen i taket samt det som fick rummet att förvandlas från garage till hemmagym: vi satte upp mörkläggningsgardiner som ett stort draperi för att dölja garagedörrarna. Ett löpband från Abilica monterades samt en bänk med skivstång.

Svårast med att bygga hemmagym

Det svåraste med att bygga hemmagym var att välja och vraka. För det finns så mycket roligt att fylla hemmagymmet med. Det finns ju så många möjligheter så det gäller att begränsa sig och hålla sig till planen. Och jag tycker det är viktigt att inte överbelasta rummet. För du vill kunna röra dig fritt och uppleva att det finns yta till de övningar och rörelser du vill genomföra. Jag vill kunna dansa framför spegeln, köra styrka med redskap eller springa på bandet. Då måste det finnas plats för det.

Bästa med att bygga hemmagym

Draperiet som fick bort garagekänslan, men det är helheten jag är mest nöjd med; att det har blivit ett rum där hela familjen trivs och där vi spenderar några timmar varje vecka. Ibland bara för att dansa ett par låtar. Ibland för att träna tillsammans hela gänget och ibland för att köra styrka som komplement till en löprunda utomhus.

Bästa utrustningen i ett hemmagym

Utrymme att träna på är superviktigt, så överfyll inte ditt gym – låt det finnas en stor fri yta. Sedan tycker jag att du bör ha en konditionsmaskin (vi valde ett löpband) något tungt att lyfta, samt gärna gummiband eller TRX-band som går att använda till många olika rörelser. En annan viktig aspekt i hemmagymmet är underlaget. Ha gärna ett pusselgolv som är någon mjukare, inte blir halt och funkar fint att träna på. Exakt vad som bör finnas i ditt hemmagym, det är upp till dig. Skriv gärna ner en priolista vad du tycker om att träna med för redskap och vad drömmen är. Sedan handlar det om vad som får plats i just ditt gym.

Bygga hemmagym i garaget - efterbild.

Bygga hemmagym i garaget – efterbild.

I vårt hemmagym hittar du: löpband, bänk med skivstång, viktplattor, balansbräda, chinsräcke, kettlebells, hantlar, tunga bollar, gummiband, TRX-band och yogamatta. Och lite annat smått å gott …

Älskar vårt nya hemmagym!

Älskar vårt nya hemmagym!

Läs mer:
Bygga hemmagym – första steget
Bygga hemmagym – andra steget

Läs också en intervju med mig och omvandlingen inne på Vi i Villa.