bocker

Bli författare – börja skriva en bok

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

Vi är många som älskar att skriva. 1 av 3 svenskar vill bli författare och i en artikel i SvD blev jag intervjuad om varför alla vill skriva böcker.

Fyra böcker har det hittills blivit, och jag har fler bokidéer jag vill förverkliga.

Fyra böcker har det hittills blivit, och jag har fler bokidéer jag vill förverkliga.

Våga drömma och våga bli författare

Att skriva är en viktig hörnsten i mitt liv. Jag har ända sedan jag lärde mig skriva som sexåring skrivit i olika former. Språket och det skriva ordet har alltid varit en stor del av min vardag. Tidigare i somras rensade jag i min bokhylla och hitta skrivböcker från att jag var liten med påbörjade, och ibland även avslutade, berättelser i. Jag önskar att jag alltid hade trott på mig själv. Att mina drömmar som barn fick växa sig större och bli något jag siktade mot. Men mitt självförtroende som ung var kasst. Att tro att jag skulle kunna bli skribent eller författare var något jag skämdes över att berätta för andra. Vem trodde jag att jag var liksom?

Att skriva böcker är mental avkoppling för mig.

Att skriva böcker är mental avkoppling för mig.

Börja skriva en bok – ett ord i taget

Under några år skrev jag bara för mig själv, i min dagbok. Jag slutade temporärt att utveckla mitt skrivande. Men med åren och lärdomarna och i takt med att mitt självförtroende växt kom drömmen tillbaka, jag studerade svenska språket och skrivandets konst och blev allt klokare inom området. Denna gång gav drömmen mig inspiration. Vem ska få bestämma vad jag kan eller inte kan göra? Jag sätter reglerna i mitt egna liv! Att bli författare handlar om att sitta på rumpan och skriva. Att låta det ta tid. Att skriva. Och skriva om. Och skriva lite till. Sida efter sida växer en bok fram.

Jag har hittills skrivit och publicerat fyra böcker. För exakt ett år sedan (tack Facebook-påminnelsen), outade jag i min blogg att jag skrev på en roman. Ett helt nytt format för mig. Skrämmande. Men samtidigt kittlande. Jag skrev varje dag förra sommaren och en hel del under vintern. Jag gick manuskurs på Folkuniversitetet och fick bra kritik samt möjlighet att läsa andras texter och komma med feedback vilket utvecklade mig ytterligare. Under våren har jag däremot pausat romanskrivandet. En hel del andra projekt och jobb sög upp min tid och min roman skriver jag av lust. Men när det inte finns tid att tänka, då går det inte att skriva för mig, och romanen har tyvärr hamnat långt ner på prioriteringslistan under våren. Dessutom har jag andra spännande bokidéer som jag skriver på!

Nu under sommaren har jag åter tagit tag i min bok, och den slipas på allt eftersom. Hela berättelsen är klar, jag har över 300 A4-sidor med text. Men det behövs en hel del finputs fortfarande. Nu är mitt mål att jag ska ha ett manus klart till årsskiftet, ett manus som jag vågar visa för förlag och förhoppningsvis publicera.

Resan är målet

Visst är jag målinriktad. Precis som jag i mitt inre ser målgången i ett maraton när jag springer långpass och tränar ser jag mig själv stå på releasefesten och presentera min bok. Men uttrycket ”det är resan som är målet” stämmer. För jag älskar att skriva. Jag älskar att se mina tankar formuleras till ord och en egen värld. En värld jag förhoppningsvis får dela med er så småningom.

Precis som med träning gäller det att hitta tid till att skriva. Förra sommaren skrev jag en timme varje morgon innan familjen vaknade.

Precis som med träning gäller det att hitta tid till att skriva. Förra sommaren skrev jag en timme varje morgon innan familjen vaknade.