Bästa tipsen för långpasset

av Terese Alvén i kategorin Veckans fråga, Löpning den

Vi startar veckan med en läsarfråga med mina bästa tips inför ett långpass.

Långpassen är en viktig del i min träning inför maraton.

Långpassen är en viktig del i min träning inför maraton.

Efter mitt långpass i lördags fick jag en fråga i bloggen som jag tror fler är nyfikna att veta svaret på. Kom ihåg att vi alla är olika, men detta är vad som funkar för mig. För att hitta din formel som passar i ditt familjeliv och vad din kropp mår bra av för mat och dryck innan, det måste du testa dig fram till.

Fråga: ”Inspirerande! Vilken tid stack ni ut? Hur brukar du planera för att hinna med långpass och familj med mera. Jag upplever att det kan vara svårt att få till passen som är längre än 45-60 min. / Ylva”

Svar: Jag och Anna bokade träningsdejt klockan sju på morgonen. För mig är denna tid kanon. Oftast är jag ändå vaken vid den tiden då jag är morgonmänniska samt har barn som också vaknar tidigt, och väcker mig om det skulle vara så att jag sov längre. Tack vare tidig start är jag hemma till nio och får en hel dag ihop med familjen, då känns det inte som att jag tar så mycket av vår tid tillsammans. Barnen är ändå nöjda med att mysa hemma på morgonen, se på tecknat och ta det lugnt ihop med sin pappa. De är rätt vana vid att jag tränar någon gång på helgen och vet om att när jag kommer hem, då blir det lyxigare långfrukost, ibland köper jag med mig frallor på väg hem.

Innan mitt långpass dricker jag en kopp kaffe, ett glas vatten samt tar något lättare att äta. Ibland en tallrik yoghurt med müsli, ibland en smörgås. Något vill jag i alla fall ha i magen när jag ger mig ut och springer längre sträckor, och även kvällen innan ser jag till att få i mig bra med energi.

Många tränar långpass senare på dagen, för att låta frukosten sjunka undan mer och kroppen vakna till. Men det funkar inte lika bra med mitt familjeliv. För oss är det smidigast med tidig träning och numera är min kropp inställd på det. Istället för att träningen ska bli något att planera in tillsammans med familjens övriga aktiviteter tar jag tid på morgonen där det inte konkurrerar med så mycket annat.

För bästa långpasset:

  1. Se över ditt liv och hitta den bästa luckan där du kan träna längre
  2. Prata med din familj om varför du vill träna och gör gärna något härligt runt omkring träningen som alla mår bra av (som långfrukost efter)
  3. Ladda med vätska och energi
  4. Boka en träningsdejt med en kompis så är det lättare att ge sig ut även om du är trött när du vaknar, förutom träningspepp får du underbar tid tillsammans med en vän så du slår två flugor i en smäll
  5. Var tacksam över att få njuta av rörelseglädje och en fantastisk start på dagen, det ger verkligen energi för resten av dagen!

Annika

Långpassen är verkligen de svåra passen att få in. Likaså pass i grupp på gymmet som ofta ligger mitt i middagstiden.

Ylva

Tack för att du svarade så utförligt på min fråga! Jag ska ta mig en funderare och se om jag inte hittar några bra sätt att hitta luckor i mitt schema.

Kommentering är avstängd.