Bästa förberedelserna inför lopp – bli startklar med självförtroende!

av Terese Alvén i kategorin Terese tipsar den

Ska du springa ett lopp om några dagar? Kanske är det ditt första? Eller så är du rutinerad och knappt känner något pirr i magen att loppet närmar sig … det finns en mängd rutiner, ritualer(?) och sätt att förbereda sig på bästa sätt. Självklart är det viktigaste att man har gjort sin läxa hyfsat – att man har tränat. Hur mycket man har tränat, det beror såklart på vad ambitionen med loppet är. Men de sista dagarna inför ett lopp … de är viktiga både mentalt och fysiskt. Häng med så ska jag ta er med på mina rutiner.

Träningen inför ett lopp är själva basen, men förberedelserna sista veckan är viktiga.

Träningen inför ett lopp är själva basen, men förberedelserna sista veckan är viktiga.

Mina bästa förberedelser inför ett viktigt lopp!

I helgen springer jag Ultravasan 45, här är de åtgärder jag gör sista veckan. Liknande listar har jag när jag springer ett maraton eller ett annat lopp som ger mig fjärilar i magen och som är utmanande. Kanske kan du bli inspirerad till något du kan testa inför din nästa utmaning?

  • Snygga naglar och fina fötter – det är lite ytligt, men jag vill alltid ha nymålade naglar. På händerna är det mest för att jag ska ha något vackert att titta på under loppet och på fötterna är det en förutsättning för att minska risken för skavsår och ömmande tånaglar. Fila lite lätt, smörj in fötterna varje kväll så de inte är torra och måla tånaglarna.
  • Drick rödbetsjuice – rödbetsjuice kan hjälpa till med syreupptagningen, något som är viktigt för att orka springa länge. Jag dricker gärna (och äter) rödbetor sista veckan, kanske är det mest mentalt, men minsta lilla som kan göra det lättare under loppet testar jag.
  • Sprita händerna – jag blir nojig över att bli förkyld sista dagarna. Nu är det skolstart och mycket folk på gym och bussar, se till att sprita händerna ofta och försök att göra ditt bästa för att undvika att trängas med andra.
  • Magnesiumtabletter – magnesium minskar risk för kramp, och förutom att äta mörkgröna grönsaker med mer trycker jag i mig några magnesiumtabletter sista veckan för att boosta systemet lite extra.
  • Tvätta kläder och välj skor – du vill inte att favorittoppen ligger i tvättkorgen när det är dags att springa. Kontrollera att allt är tvättat och lägg det gärna i en separat hög så har du koll på hela outfiten.
  • Dra ner på tempot – den här punkten har jag svårast att följa, men det kan vara smart att dra ner både på stressande jobbgrejer och intensiva träningspass sista veckan, du ska verkligen längta efter att få ta i under ditt lopp.
  • Sov – jag går gärna och lägger mig tidigare på kvällarna, får till någon timmes extra sömn. Bra att tänka på sista veckan, för när det är dags för kvällen innan loppet, då kan det vara svårt att sova. Då är det bra om du redan ligger lite plus.
  • Tänk positiva tankar – kanske det viktigaste av allt. Känn att du kommer klara av det. Känn att du är förberedd. Njut av att få ställa dig på startlinjen och var tacksam över din kropp som klarar av de utmaningar du ställer den inför.

Lycka till med loppet!