traning

Jag behåller min egen kropp – men kommer gärna och testar Barry’s Bootcamp i Stockholm

av Terese Alvén i kategorin Träning den

If you want a Barry’s body, it’s best to commit.” Citatet är hämtat från Barry’s Bootcamps hemsida. Uttrycket känns väldigt amerikanskt och kaxigt, och det är just en amerikansk träningskedja som nu slår upp portarna till sin första studio i Sverige och Stockholm.

Vad peppar dig till träning? Är det vältränade kroppar på coola människor? ”Body envy ends here” är ett annat citat jag hittar på sajten. Vet inte riktigt vad de menar med det? Är det för att man som medlem ska få en ”perfekt” kropp och därför inte vilja ha en annan kropp? För de lyfter att de som kommer och tränar blir den bästa versionen av sig själv. Hur går det ihop med frågan om vi vill ha en ”Barry’s body”? Jag blir lite förvirrad som ni märker …

Skärmdump från Barry's Bootcamp Stockholms Instagramkonto.

Skärmdump från Barry’s Bootcamp Stockholms Instagramkonto.

Barry’s Bootcamp Stockholm

I mitt flöde på Instagram har jag de senaste veckorna kunna följa de sista förberedelserna inför öppningen av Barry’s Bootcamp i Stockholm. Konceptet kommer från USA där det är en stor hit och nu är det alltså dags för deras öppning här i Sverige. Att träningsformen kommer bli en snackis i höst råder ingen tvekan om, de satsar hårt på att knyta an profilerade instruktörer och blir troligen en trendig studio. En efter en har instruktörer outats och det är ett härligt gäng tjejer och killar som ska leta de högintensiva passen.

En del av mig är supersugen på att själv komma och testa konceptet, tyckte väldigt mycket om Orange Theory Fitness som jag testade i New York tidigare i somras. Det konceptet är väldigt likt Barry’s av vad jag kan utläsa på nätet. Men en annan del av mig ger mig ont i magen när jag ser bilderna de strösslar sociala medier med för att sprida konceptet. Överallt ser jag muskler och bar hud.

Förstå mig rätt. Jag har inget emot de instruktörer som är med, de får såklart visa upp sina kroppar hur de vill utan att bli bedömda. Har träffat flera av dem och min bild av dem är att det är fina människor med värme och kunskap och som jag tror kommer kunna peppa deltagarna att våga pusha sig det där lilla extra.

Men jag som inte brukar ta åt mig nämnvärt av bilder och budskap på ett negativt sätt utan kan slå det ifrån mig kan inte låta bli att känna mig exkluderad och känna att de visar upp en väldigt enformig bild. Varför enbart välja en typ av förebilder för de som kommer och tränar på Barry’s Bootcamp? Behöver man redan vara vältränad för att komma dit och vad är egentligen träningsanläggningens budskap?

Instruktörer och ideal påverkar

När jag utbildar instruktörer och personliga tränare i We Care – aktiv omtanke via Frisk & Fri pratar vi mycket om ideal som sprids på gymmen. Det är allt ifrån hur instruktörer pratar till vad som står på reklamaffischer och vad som kommuniceras i receptionen. SATS har tidigare fått utstå en del kritik i press när någon PT har uttryckt sig på ett felaktigt sätt som påverkat medlemmen fel, men jag är glad över deras kampanj senaste tiden som handlar om att träna för livet, träna för att orka leka med barnen eller dansa hela natten lång. Vilket ligger helt rätt i tiden. Hälsa är mer hett än stenhård träning och beachform. Men att sukta med tränade kroppar och det som i mångas ögon är det rådande idealet, ja, det är klart att det lockar en hel del som vill vara en del av den klicken.

Vad vill jag då med detta inlägg? Jo, jag vill lyfta min åsikt, för kanske är det fler än jag som påverkas av bilderna. Då vill jag visa att du inte är ensam. Sedan hoppas jag få komma och provträna på Barry’s Bootcamp när de öppnar och förhoppningsvis få en positiv träningsupplevelse. Och det tror jag kommer att ske. Jag älskade den stenhårda träningen på Orange Theory Fitness. Jag var helt slut efteråt – men så lycklig, för det var riktigt roligt! Jag bara önskar att bilderna i Barry’s sociala kanaler var något mer nyanserade …


Lisa

Så bra att du som en stark hälsoprofil skriver ett sånt här inlägg. Jag inspireras inte av såna här bilder utan då mer av den träningsglädjen som du sprider och hoppas att andra väljer träning för att må bra och orka med livet istället för att jaga synliga muskler.
Grattis till att du varit mamma i 7 år, har alltså följt dig längre än så för jag kommer ihåg när du var gravid med Charles. Ha en fin dag!

Kommentering är avstängd.