halsa

Barns vikt och matvanor

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

barns vikt och matvanor

Hur påverkar dagens mattrender barns hälsa och vad vet barn om mat? Konsumentföreningen Stockholm bjöd i måndags in till ett seminarium med flera intressanta föreläsningar från olika experter om dieter, matlarm, barnmat genom tiderna och barnens plats i matkulturen.

En sund relation till mat startar tidigt. Och barn lär sig genom att härma sina föräldrar, så hur är ditt eget förhållande till mat? Det kan vara bra att fundera över. Det största problemet med mat är att vi gärna ser på det som ett problem. Och det är lätt att media lyfter upp matlarm, som många gånger är överdrivna eller inte stämmer, och vi föräldrar är rädda att göra fel. Särskilt när tiden är knapp, barnen är hungriga och fantasin är bortblåst. Men det handlar mycket om matglädje. Det blir inte alltid rätt, men blir det oftast rätt gör det inget att det blir fel ibland. För mig är nyckeln planering, att tänka ut innan vad som ska handlas och serveras. Det är inte alltid det är så hemma hos oss, vissa veckor är toppenbra och andra är mer oplanerade. Men det är de strukturerade och förberedda veckorna vi mår som bäst. Att tänka när man är hungrig funkar sällan. Och vi vuxna har ett stort ansvar i bra matvanor, för oss själva men särskilt för barnen. Ta gärna med barnen tidigt i affären för att handla mat, laga mat ihop och framför allt – ät mat tillsammans. Gärna utan skärmar närvarande.

Historiskt sett har barn länge varit delaktiga i matförberedelser, detta pratade etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström om. Barn har varit med i slakt, i tillagning och passning av elden under grytan. Allt eftersom att nya uppfinningar tillkommit, som elektriska spisen, kyl, ugn och så vidare fått en naturlig plats i våra hem har barnens deltagande minskat. Barnen har även tidigare ätit samma saker som vuxna, någon särskild mat för barn har inte funnits. På nittiotalet hände dock något. Allt fler restauranger kom med barnmenyer med speciella maträtter för barn, barn blir mer och mer egna konsumenter och nu det senaste: kocktävlingar för barn i teve.

Tjocksnack och träningshets – hur tacklar man det?

Kloka Carolina Lunde, docent i psykologi på Göteborgs universitet, höll en intressant föreläsning om barn och deras relation till sina kroppar. Samt de ideal som vi – och barnen – ser i sociala medier och andra kanaler. Något Carolina och hennes kollegor kommit fram till i en studie var att det finns väldigt lite relevans för hur ungdomars kroppar ser ut och hur de uppfattar den på insidan. Men oavsett om man är ”tjock” eller om man uppfattar sig som ”tjock” trots normalvikt har det lika stora konsekvenser på hur man ser på sig själv. Vi sätter också gärna våra kroppar i relation till andras kroppar och jämför oss. Det är vanligt att höra människor prata illa om sin kropp, och att man nästan börjar jämföra det som man anser vara ”fult eller fel”. Sluta bums! Carolina gav ett så fint exempel om en lågstadieklass som hade gympa efter en mellanstadieklass. I omklädningsrummet hörde flickorna de äldre tjejerna prata illa om sina kroppar. Då bildade de unga tjejerna, ihop med sin lärare som också hörde allt, en pakt om att bara säga snälla saker om sin kropp. Hur bra som helst! Sedan är nästa steg att inte bedöma kroppar alls. Ibland är det skönt att bara få vara i sin kropp. Att inte blir bedömd på ytan utan bara få njuta av att vara i en kropp som mår bra.

Föräldrar oroar sig över barnens matvanor

En undersökning från Konsumentföreningen Stockholm visar att 31% av föräldrarna oroar sig över barnens intag av socker, onyttig mat, godis och tillsatser. Jag känner igen mig, klart att det lätt blir för mycket tomma kalorier ibland, särskilt på helgen, och att barnen inte får i sig all näring. Men jag lägger ingen skuld eller stress i det utan gör mitt bästa med bra matval för oss i familjen så ofta det går.

Barnläkaren och forskaren Anna-Karin Edstedt-Bonamy förklarade enkelt och pedagogiskt för oss i publiken med hjälp av Livsmedelverkets råd. Mat behöver inte vara krångligt. Att få in sund mat handlar om att öka vissa produkter och minska andra. Men inget är svart eller vitt – om man inte är allergiker. Viktigast är det man äter oftast, som frukost som många gånger ser likadan ut varje dag. Äter man bra mat då lägger man en bra grund. Då gör det inget om det blir mindre bra val ibland. Här kan ni läsa mer om Konsumentföreningens rapport om barns vikt och matvanor.

Barn är förresten medvetna om mycket. Även om de ibland får det om bakfoten (precis som vi vuxna) så tänker de mycket och har kloka åsikter. Kolla här: