barn-familj

Barn och internet 2015 – skärmtid och surfplattor

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj den

Svenskarna och internet är en årlig undersökning som Internetstiftelsen i Sverige ligger bakom. De kartlägger svenskarnas internetvanor och mönster. Idag var jag på en presentation av rapporten som visar att internetanvändandet fortsätter att öka i alla åldrar, år 2015 är det 93 procent av befolkningen som har tillgång till internet och 91 procent som använder det.

Skärmtid barn
Foto på Charles av Jane Haglund för min bok Träna tillsammans med familjen.

Som mamma tycker jag det är extra intressant hur barnfamiljer använder internet. Bland annat visar rapporten att barnfamiljer i genomsnitt har 1,9 surfplattor hemma. Och att det är barn i alla åldrar som använder plattorna – och även andra plattformar – är väldigt tydligt. 67 procent av 2-åringarna använder internet och 32 procent gör det dagligen. Men de minsta barnen är inte bara passiva tittare på innehåll på nätet, nej en tredjedel av de som är 2 år skapar någon form av eget innehåll på internet.

Jag tycker det är toppen att internet används och att barnen tidigt lär sig använda mediet, det är en stor del av deras verklighet både nu och i framtiden oavsett hur utvecklingen kommer att se ut. Samtidigt kan det lätt bli för mycket av det ”goda”. Barn blir allt mer stillasittande och det blir vanligare med gamnacke, sms-tumme och ont i ryggen redan i tidig ålder. Som förälder har man ett ansvar att begränsa skärmtiden om det behövs – men vi har också ett ansvar att föregå med gott exempel. Om barnen hela tiden ser oss med en mobil i handen kommer de vilja göra likadant. Förutom att skärmarna gör oss stillasittande kan de också minska kommunikationen mellan vuxna och barn IRL. Är vi inne i vår skärm har vi fokus där och lägger inte riktigt märke till det som sker runtom. Kanske missar vi någon signal från vårt barn eller bara hummar till svar när de säger något. Till slut kanske de slutar kommunicera med oss alls …. Louise Hallin pratade om detta med amning och skärmar samt hur vi använder skärmar under bebistiden på ett mycket bra sätt under gårdagens Vardagspuls – TITTA HÄR.

Mina barn tillhör de barn som använder internet dagligen, oftast i form av Youtube-klipp och Charles gillar även att spela spel. Vanor som även återspeglas i rapporten där det just är video, korta filmer och spel som är stort bland små barn. Det dagliga spelandet fortsätter fram till 10-årsåldern då det minskar på grund av att flickor mer använder sociala nätverk istället och slutar spelar, men killarna fortsätter spela.

Mina barn får titta en liten stund på surfplattan innan förskolan och en stund på eftermiddagen. Strax innan läggdags stänger vi av alla skärmar och gör gärna en lek (just nu är björnen sover, kurragömma eller fågel-fisk-mittemellan populärt) eller sätter oss och ritar för att hjärnan ska börja trappa ner innan sängdags och bokläsande. Jag tror det är viktigt att alla familjer hittar de rutiner som funkar för dem, och ser man till att vara fysiskt aktiva, att vara utomhus samt att göra andra lugna aktiviteter – som att läsa böcker – ihop ser jag verkligen inte skärmarna som något problem. Dessutom tror jag det är viktigt att som förälder vara med barnen när de tittar och ha lite koll, var femte barn (21%) i åldern 2-11 år har enligt föräldrarna någon gång oroats eller upprörts av något de har sett på internet. Då är det bra att vara med och kunna förklara eller trösta. Att vara närvarande – även mot all skit som kan ske på nätet med pedofiler och annat …

Som med allt annat i livet, det handlar om att hitta en balans i skärmtittandet och hitta en nivå som passar en själv. Här finns ingen gyllene formel utan vi är alla olika och mår bra av olika saker.

Men att skärmtiden ökar tror jag är en uppgående trend som kommer få ännu fler procent vid nästa års presentation.

barn och internet 2015
Diagram från rapporten Svenskarna och internet 2015.

HÄR KAN DU LÄSA HELA RAPPORTEN – SVENSKARNA OCH INTERNET 2015.