kosttips-recept

Avsmakning av kaffe

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Test, Event/konvent den

Nespresso-testning med Spot and Tell.

Nespresso-testning med Spot and Tell.

Nespresso-provningen som Spot and Tell anordnade igår kväll var intressant och lärorik. Jag har själv en Nespressomaskin hemma (bröllopspresent) och älskar att det är så enkelt att fixa till gott kaffe.

Jag dricker aldrig kaffe till mat (vilket inte heller är så vanligt), men tar gärna en kopp på morgonen till frukost och en på eftermiddagen. Under avsmakningen däremot fick vi först smaka på kaffet och sedan fick vi testa det ytterligare en gång tillsammans med mat utvalt att matcha kaffesmaken. Det var faktiskt riktigt gott med de kombinationer som bildades.

I kaffe finns över 900 aromer och det krävs övning och en utvecklad smak för att kunna urskilja olika smaker. Jag kunde inte riktigt känna citrussmak, chokladsmak etcetera som de olika Nespressosorterna påminde om. Däremot upplevde jag olika styrkor, olika långa eftersmaker och jag hittade mina favoriter i sorterna Finezzo Lungo samt Cosi.

Vill du få ut mer av din kaffeupplevelse kommer här några tips på hur du avsmakar på bästa sätt:
1. Börja med att titta på creman (skummet) som bildas på toppen. Är det fast, ljust eller mörkt, tjockt?
2. Håll sedan näsan nära koppen och rör med en sked samtidigt som du doftar. Creman stänger inne aromerna, därför behöver du röra runt för att uppleva dem.
3. Smaka kaffet. Känn av, vilka smaker kan du känna, hur är eftersmaken?

Kaffe, vin, ost, choklad, whiskey. Jag tycker det är intressant med matkunskap och skulle gärna vilja lära mig mer om olika kaffesorter, ostar och choklad samt öva upp mina smaklökar för att bättre urskilja nyanser. Mat är så mycket mer än bara näring. Tyvärr blir det ibland inom träningsvärlden mycket fokus på innehållet i maten, antal kalorier, hur mycket protein maträtten innehåller och så vidare. Mat är även njutning. Glöm inte det.