halsa

Anders Szalkai och uppladdning

av Terese Alvén i kategorin Löpning, Inspiration den

Foto: Anna Lissjanis.

Foto: Anna Lissjanis.

Eftersom jag själv missade inspirationsföreläsningen som jag delade ut biljetter till här i bloggen bad jag er som fick biljetter att återberätta kvällen. Här är två historier som jag fick skickade till mig:

”Salen på GIH var full av kunskaps- (och sportdrycks?) törstiga löpare/träningsintresserade. Alla med ett smakprov av sportdrycken Gatorade i handen och ögonen på träningsexperten och löparprofilen Anders Szalkai. Jag var en av dem.

Att Anders kan det här med löpning, kost och vätska råder ingen tvivel om när han pratar. Vi fick massor av bra råd inför att springa ett längre lopp, som Stockholm Halvmarathon. Jag bara sög in och här är några av alla bra saker som jag lärde mig:

  • Vätskebalansen i kroppen är väldigt viktig för prestationen och optimalt är att fylla på med en sportdryck under loppet med rätt blandning av vätska, salt och socker. Du får en kick mentalt av sockret och vätskan stannar längre i kroppen än vanligt vatten m.h.a. salter och sockret. (Gatorade – ett stort sportdrycksmärke som nu finns i Sverige och som sponsrar Stockholm Halvmarathon, har en perfekt blandning, helt utan artificiella färgämnen, konserveringsmedel eller smakämne).
  • Varje gram kolhydrater binder 2,7 g vatten i kroppen, så äter du bra dagarna innan har du redan mycket vätska i kroppen lagrat.
  • Långpass och kvalitépass (d.v.s. intervallpass och snabbdistans) är viktiga att köra inför halvmaran för att träna upp uthållighet och snabbhet.
  • Inför loppet, prova ut skor (kan vara fördel med lättare skor vid en halvmarathon), uppladdning (prova gärna att äta och träna på de tider du ska göra på tävlingsdagen för att se om det känns bra), dryck (alla tål inte sportdryck – testa om det funkar för dig. En halvmarathon funkar att utföras med vanligt vatten).
  • Kör korta backintervaller för att öka snabbhet och spänst. Vila lite längre mellan för att orka köra snabbt i intervallerna.
  • Trappa ner volymen på träningen 14 dagar före loppet (kortare pass och fler vilodagar).
  • Två dagar före loppet äter du lite extra vid varje måltid + något extra mellanmål. På tävlingsdagen -undvik att äta för mycket fibrer och ät inte för nära inpå tävlingen. Magsäcken bör vara tom, men musklerna laddade.

 

Det är inte för sent (enligt Anders Szalkai). En månad kvar tills Stockholm Halvmarathon. Nu har du några tips, så om du är sugen – ut och spring!”/ Anna Lissjanis, trendotraning.se

”Det var fler besökare där än jag trodde, skulle uppskatta att det var närmare ett hundratal besökare. Nästa alla ifrån Team Stockholm Marathon.

Först vill jag bara säga att Anders Szalkai är väldigt inspirerande att lyssna på, det faktum att han har riktigt bra meriter gör att man lättare tar till sig hans råd. Han inledde med att tala en del om sportdryck (sponsorn ville väl få sitt). Han var var positiv till sportdryck och talade om när man borde och när man inte borde dricka sportdryck.

Föreläsningen handlade sedan mestadels om hur man ska äta och dricka före träning och tävling. Jag saknade faktiskt råd om hur man bör äta efter träning, men med tanke på det begränsade tidsschemat han hade så var det nog ett medvetet val.

I det stora hela var det bra, Anders är intressant att lyssna på. Om jag skulle säga något negativt så skulle det nog vara att han talade om det mesta som om det vore konkret fakta när det faktiskt mer är egna tolkningar av erfarenheter och tolkningar av resultat i vissa studier. Men det är fruktansvärt vanligt i hela träningsbranschen och egentligen inget anmärkningsvärt i dessa sammanhang. I övrigt rekommenderar jag alla att lyssna på herr Szalkai om ni får möjlighet, han har så mycket erfarenheter att dela med sig utav.”/ Tomas Eriksson

(Och inne hos Angelica kan ni läsa om föreläsningen här).