traning

10 tips till smart sommarträning

av Terese Alvén i kategorin Träning den

sommarträning

Mitt i sommaren och vi passar på att använda vår omgivning, vår natur, som vårt gym och träningslokal. Visst kan någon regnskur locka oss till träning inomhus (även om till och med jag hittat tjusningen i att springa i regn) men annars rekommenderar jag utomhusträning. Här är mina 10 tips för att maxa din träning oavsett var du befinner dig på semestern:

10 tips till smart sommarträning

  1. Träna på liten yta. Kanske guppar du omkring på en båt i skärgården? Håll igång med pushups, upphopp, utfallssteg och andra övningar där många muskler är med och jobbar men du kan stå på en och samma plats för att träna.
  2. Träna med en app eller Training Online. Appar kan ge dig färdiga träningsprogram efter vilka redskap du har tillgång till eller vad du har för fokus. Även en hel del träningspass online finns. Är du medlem på SATS har du gratis tillgång till deras online-kurser så du kan träna många av de vanliga gruppträningspassen på egen hand under semestern.
  3. Klä dig i kläder som tål rörelse. Vem vet, kanske lockar en ny stig, ett berg eller en fotbollsmatch på stranden dig? Är du klädd för aktivitet är chansen större att du rör på dig under dagen.
  4. Träna på morgonen eller i skymningen. Dagarna är långa, passa på att utnyttja ljuset morgon eller kväll när det är svalare och din träning inte krockar med eventuella utflykter eller andra åtaganden under dagen.
  5. Träna tillsammans. Detta är något jag tror starkt på! Tillsammans är vi starka, träna med de du har runt omkring dig oavsett om det är familj eller vänner. Gör träningen till en lek och ha roligt samtidigt som ni rör på er och förbättrar hälsan.
  6. Våga testa något nytt. När vardagsschemat bryts, kanske har du uppehåll från din vanliga träningsrutin, passa på att testa något nytt. Kanske en aktivitet i vatten eller testa gruppträning utomhus. Kanske har du en gammal sport du vill börja med igen?
  7. Transportträna. En vuxen kan springa till stranden, den andra kan springa hem. Och cykla gärna dit ni ska. Kanske även ett bra tillfälle för barnen att lära sig cykla?
  8. Tröskeln att komma igång efter semestern kan vara hög om man inte har tränat under semesterveckorna. Men bara för att du inte har tillgång till ditt gym och dina tunga lyft kan du fortfarande vara aktiv. Viktigast är att hålla kroppen aktiv. Då bibehåller du mycket av din styrka och kondition. Har du vanligtvis ett tufft träningsschema kan det vara läge att tagga ner under semestern, tränar du ett par gånger i veckan vanligtvis kanske du väljer att lägga i en extra växel under semestern när du har mer tid.
  9. Gör gärna en grov plan över din sommarträning utifrån var du befinner dig på semestern och vad du har för mål. Var öppen för att planen kan förändras, men en plan gör att du tänker till och guidar dig rätt i din träning.
  10. Utnyttja den natur du har runt omkring dig. Simma i en sjö, spring uppför en backe, löpträna i skogen eller vid en strand. Upplev naturen och plocka på dig en massa minnen att ta fram när du mitt i vintern och snålblåsten ska ut och träna. Njut och uppskatta din träning just idag.

sommarträning

Träning i skogen. Fantastisk luft och fullt av möjligheter till träning! Outfit: Daily Sports.