halsa

10 tips till effektiv semesterträning!

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

10 tips till effektiv semesterträning!

10 tips till effektiv semesterträning!

Första dagen på semestern! Kanske fler av mig som är i samma sits, eller så är du redan mitt i ledigheten eller drar snart igång den. (För dig som redan har haft din semester får du spara tipsen till nästa gång, men flera av punkterna kan du säkert redan nu använda i ditt sommarliv, även om du är tillbaka på arbetet). Här kommer 10 tips till effektiv semesterträning!

10 tips till effektiv semesterträning

  1. Gör en plan. Bestäm dig för hur mycket du vill träna och när detta ska ske (morgon, dagtid, kväll …) Vad är rimligt och vad vill du? Ta en promenad och fundera på detta … eller gör det över något läskande med ansiktet mot solen …
  2. Tiden kan tyckas oändlig på sommaren, men börja idag. Men semestern brukar vara över nästan innan den ens har börjat … så tänk inte att du ska göra allt. Utan välj något som du prioriterar extra mycket att fokusera på under din semesterträning. Det kan handla om att springa en viss sträcka, förbättra dina push ups, gå ett visst antal steg eller hänga i ett räcke varje dag.
  3. Tänk enkelhet. Träna hemma, i trädgården, i sommarstugan, på charterresan eller på båten. Där du befinner dig helt enkelt. Ta bort momentet att du behöver ta dig någonstans för att träna. Träna där du är.
  4. Bibehåll din form, eller förbättra den. Ett lagom mål är definitivt att behålla den träningsform du har byggt upp under våren och minska tröskeln att komma igång igen efter semestern. Men vill du kan du sätta ett högre mål om du har tid, lust och möjlighet att prioritera detta under din ledighet. Antal träningspass, intensitet och träningsformer påverkas såklart av vad du har för mål.
  5. Stäm av din träning med de du umgås med. Det är inte alltid så att de runt omkring en vill träna på samma sätt som en själv, och de kanske till och med fäller negativa kommentarer om ditt tränande. Låt inte detta hindra dig. Berätta redan innan varför det är viktigt för dig att träna. Att de är välkomna att haka på om de vill alternativt att du möter du upp dem efter träningspasset som en gladare, snällare och lyckligare vän.
  6. Använd kroppen. Din egen kroppsvikt kommer du långt med. Tänk förflyttningar i olika riktningar, tänk kraft och tänk puls.
  7. Använd enklare redskap. Alla har inte ett välutrustat hemmagym, men man kommer långt med en yogamatta eller annat mjukt underlag (som gräs), låna barnens fotboll, ta en kratta eller träna vid en stol.
  8. Träna snabbt. Jag älskar långpass och att få egentid i över en timme. Men det kan vara lättare att få in träningen om det går fort. Ett favoritpass hos oss är att välja tre övningar, löpning 200 m samt två styrkeövningar med 10 reps vardera. Gör fem varv av alla tre övningar (15 min), vila en minut och upprepa en omgång till. Grymt jobbigt, flåsigt men motiverande. Det går fort förbi.
  9. Träna tillsammans. Allt blir roligare om man gör det ihop. Träna med familjen och vännerna. Peppa varandra, hjälps åt och se till att skratta samtidigt som ni förbättrar er hälsa.
  10. Sommaren är kort, låt den inte regna bort. Utnyttja den ljusa årstiden till att vara utomhus. Se på din träning som något du mår bra av, en härlig ingrediens under dagen, inte ett nödvändigt ont.