kosttips-recept

Västerbottenpaj med kantareller – perfekt till kräftskiva

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Västerbottenpaj med kantareller.

Västerbottenpaj med kantareller.

Kräftskiva med svenska småländska kräftor och hemlagad västerbottenpaj med kantareller och skogschampinjoner. Det är inte fy skam. Det är snarare magiskt gott. Här går du receptet på pajen som jag komponerade ihop i köket. Kräftorna får du leta reda på själv i en välsorterad butik.

Efter en dag på landet med besök av ett gäng släktingar blev det en lugn kväll hemma. Just nu är jag inne i en rätt hektisk jobbfas, och att då bara få koppla av tillsammans med familjen under en kväll är guld värt. Det blev en avskalad och spontan kräftskiva då vi fick de fina färska kräftorna kvällen innan av mina föräldrar vars bekanta fiskar dem. Salta och goda med mycket kött, stora klor och lättforcerat skal. Efter att ha pillat med dem en bra stund högg vi även in på pajen jag slängde ihop. Som vanligt när jag gör paj höftar jag med mängderna i både skalet och fyllningen, och jag ”tar alltid lite allt möjligt” från skåpen. Men här är ungefär så som min paj (eller pajer, för det blev ytterligare två små portionsformar med paj att frysa in).

Småländska kräftor, västerbottenpaj med kantareller och mys med familjen.

Småländska kräftor, västerbottenpaj med kantareller och mys med familjen.

Västerbottenpaj med kantareller (och skogschampinjoner)

Pajskal:
150 g rumsvarmt smör
1-2 dl vetemjöl
1-2 dl havregryn
2 msk kruskakli
2 msk psylliumfrön
1 msk chiafrön
salt
svartpeppar
en skvätt vatten

Fyllning:
6 ägg
2 dl mjölk
2-3 dl västerbottenost
4 dl svamp, hälften kantareller och hälften skogschampinjoner
salt
svartpeppar

Kräftskiva!

Kräftskiva!

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Häll alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Krama i smöret så att det blir en fast massa. Tryck ut massan i pajformen/formarna. Sätt in i ugnen cirka 10 minuter. Under tiden stek svampen i en torr panna. När den har vätskat av sig, på med en skvätt olivolja och salt och peppar. Blanda ägg, mjölk och kryddor i en bunke.

Ta ut de förgräddade skalen och lägg i svampen. På med en näve västerbottenost och häll över äggfyllningen. Toppa med ytterligare lite ost och ställ in i ugnen tills pajen är gyllenbrun och äggfyllningen har stannat.

Magiskt goda - kolla in klorna.

Magiskt goda – kolla in klorna.