Gott nytt år! Skålade du in det nya året med att sätta ett, eller flera, nyårslöften i natt? Du är inte ensam. Nyårslöften är en populär snackis i början av januari och det märks på bland annat gymmen att många för en nystart efter årsskiftet. Men att sätta ett nyårslöfte är en sak, hur gör du sedan för att faktiskt hålla löftet? Här är mina tankar och tips om svenskarnas nyårslöften.
Så sätter du ett hållbart nyårslöfte
Nu kanske du redan har satt ditt löfte, men det går alltid att revidera om du behöver för att du ska få störst chans att lyckas med det du verkligen vill på riktigt. Fundera över vad det är du vill, och varför. Det är lätt att säga ”jag vill börja träna”, ”jag vill gå ner/upp i vikt”, ”jag vill sluta röka”. Men gör löftet meningsfullt för dig. Då är ordet varför viktigt. Vad ska förändringen leda till? Hur kommer du att må när du nått ditt mål? Och är det ett mål att nå och sedan bocka av eller handlar det mer om en livsstilsförändring som ska vara hållbar och fungera resten av livet? Strunta i vad andra sätter för löften, välj ett löfte som du värdesätter och som du vet varför det är viktigt för dig att uppnå det.
Ta dig över tidigare hinder – och nya
Vad har tidigare hindrat dig från att nå ditt löfte? Innan du blickar framåt, släng ett öga i backspegeln och fundera över vilka hinder som har stått i vägen för dig tidigare. Hur ska du nu göra för att inte hamna i samma fälla igen? Identifiera tänkbara hinder och kom på lösningar hur du hanterar dem. Sedan kan det vara bra att vara inställd på att det kommer bli tufft stundtals och vägen är aldrig spikrak. Men skräms inte av det, har du siktet inställt på målet hittar du fram. Även om det blir en omväg så leder den ändå till målet.
Sätt delmål och gör en realistisk plan
Har du ett stort mål du vill uppnå, du kanske vill springa ett maraton men har idag bara sprungit 5 km i sträck? Bryt ner målet i mindre delmål och sätt gärna en plan för när du ska göra vad. Och är det realistiskt att du springer en mara om ett halvår när du bara har tid att träna två gånger i veckan och knappt har sprungit något innan? Gör en plan som fungerar för dig, och är maran målet kanske du kan flytta fram datumet för att springa loppet till nästa år och klara av först en mil och sedan en halvmara innan årets slut.
Ska det vara nyårslöfte – eller mål?
Jag brukar själv aldrig sätta nyårslöften. Istället sätter jag mål för året, saker jag vill uppnå. Detta för att ge mig själv en riktning och veta vad jag vill lägga mer tid på. Ibland när det är stressigt och vardagen bara rullar på är det lätt att glömma målen. Men jag skriver ofta upp dem på en synlig lapp och sätter vid mitt skrivbord hemma. Då ser jag dem nu och då och påminns, och tack vare att jag har uttalat dem högt, samt skrivit ner dem och funderat över varför jag vill att detta ska ske blir det oftast verklighet under året. Oavsett om du väljer att kalla det nyårslöfte eller mål, gör det som fungerar för dig och ger dig inspiration att komma närmare det du vill.
Gott nytt år!