kosttips-recept

Passa på att äta grönsaker – nu är det lätt att göra smarta val

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

En svalkande glass – eller en matig sallad? Det ena behöver inte utesluta det andra. Du får njuta av både ock!

Rädisor är en favorit. Inte bara för den fina färgen utan för dess krispighet.

Rädisor är en favorit. Inte bara för den fina färgen utan för dess krispighet.

Strosar runt på marknaden i klänning från Icebreaker.

Strosar runt på marknaden i klänning från Icebreaker.

Doftade ljuvligt.

Doftade ljuvligt.

Sommar, värme (nåväl …) och en glass som smälter ner över handen. Jo, det är rätt härligt. Men det är mer än glass som jag äter mer av under sommaren, och det skapar en bra balans. För just nu svämmar affärer och torghandlare över av färgglada, doftande, krispiga, inbjudande grönsaker. Det är bara att plocka, göra en god sallad eller kanske grilla på någon sparris eller zucchini på grillen.

Nyskördat.

Nyskördat.

Jag längtar efter att vår potatis och våra morötter är klara för skörd på landet. Förra året var jag ambitiös och öste på med olika grödor i min köksträdgård, detta år har jag valt att fokusera på det som familjen äter mest. Och våra fantastiska jordgubbar … i helgen plockade vi de första, men eftersom de små plantorna dignade av gröna bär tror jag det blir en och annan skål när vi åker ut till landet igen om några dagar.

Groddar i lösvikt.

Groddar i lösvikt.

I New York för några veckor sedan inspirerades jag av deras Farmers Market på Union Square. Grönsakerna och örterna ser otroligt inbjudande ut. Önskar att det fanns en liknande marknad nära Odenplan. Visst finns det ett par torghandlare, men det blir inte riktigt samma känsla som att gå runt bland alla bönder som kommit in till Manhattan med sina nyskördade produkter. Närmast är väl Bondens Marknad på Söder. Men jag har aldrig vägarna förbi där …

Så fräscht!

Så fräscht!

Ekologiskt och närproducerat.

Ekologiskt och närproducerat.