Löpskolning kan låta tråkigt. Men det är effektivt för att förbättra löpningen och göra att man orkar mer. Och personligen tycker jag att det är roligt att genomföra löpskolning, särskilt om man gör det i grupp.
Det har varit väldigt mycket löpning i min blogg senaste veckan, och det är inte så konstigt. Jag har nyligen börjat arbeta mer med löpning, springsäsongen är igång för fullt, jag laddar inför maraton och jag har i två dagar gått en löpcoach-utbildning med Urban Tribes.
Jag ska alldeles strax skriva om något annat är att springa, en balans måste ju finnas här i bloggen precis som i livet. Men innan vi går in på det vill jag slå ett slag för det här med löpskolning. Jag gör det till och från i min egen träning och när jag har instruerat grupper inom löpning är det ett regelbundet inslag. Under helgens kurs har jag åter blivit påmind om hur viktigt – och roligt! – det är. Bra för att träna upp löptekniken, spänsten, styrkan och koordinationen. Bra för att värma upp och bra för att bli medveten om vad man gör och vad man kan tänka på under löpningen efteråt.
Löpskolning behöver inte vara svårt och det behöver inte ta lång tid. Gör några minuter som en del av uppvärmningen efter en lugnare jogg. Exempel på övningar:
- Gå på hälarna
- Gå på tårna
- Sparka i rumpan
- Jobba med höga knän
Detta är enkla övningar att börja med. Sedan går de att utveckla och komplettera med mer komplexa övningar. Då är en bra grej att göra det i en grupp eller med en kompis för att få någon som ser ens teknik. Det kan vara svårt att själv se om man gör rätt eller fel. Men även om du är ute själv och springer, var inte rädd för att testa.
Generellt sätt, tänk på att:
- Hålla blicken långt fram
- Luta dig lätt framåt från ankeln, tänk segway
- Vara aktiv i bålen och lyft bröstet så att du har en stolt hållning
- Ha cirka nittio grader i armvecken och arbeta från axelleden att föra armen framåt och bakåt.
Löpningen blir roligare om man orkar mer och märker att träningen ger resultat, att den gör en mer uthållig. Och löpskolningen hjälper till att stärka upp kroppen så att du orkar springa mer och längre.