halsa

Effektiva intervaller – så förbättrar du konditionen snabbt

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Intervaller på löpband - så otroligt härligt med effektiv träning som går snabbt.

Intervaller på löpband – så otroligt härligt med effektiv träning som går snabbt.

Vill du bli snabbare? Orka springa fortare och längre? Spring intervaller! Här är ett enkelt och snabbt upplägg du kan bränna av på lunchen.

Det är så lätt att bara mala på i samma bekväma tempo runda efter runda. Jag vet, jag är inte bättre själv. Om jag inte tänker till i förväg och bestämmer mig för vad mitt träningspass ska innehålla så hamnar jag också i det bekväma. Och inget fel i det, du får träning och kroppen mår bra. Men om du vill få nya resultat i din träning, nå nya mål, då gör du dig själv en björntjänst. Visst får du träna en hel del i ditt bekväma tempo, men ett par gånger i veckan är det bra att överraska kroppen och kliva utanför bekvämlighetszonen. Intervaller är ett effektivt sätt att snabbt få nya resultat.

Utomhus går det jättebra att springa intervaller, antingen om du tar tid eller ser ut en sträcka att springa. Kanske fem lyktstolpar, ett varv på en fotbollsplan eller löparbana, en kilometer? En annan favorit hos mig är att köra backintervaller ute, där det även blir styrketräning för löparmusklerna, hur jobbigt beror på längden och lutningen på backen. Variera gärna och hitta olika backfavoriter.

Men min favorit när det kommer till intervaller är att köra på löpband. Det är sällan jag springer distans på löpband, då blir jag uttråkad. Springer jag distans vill jag göra det utomhus. Men intervaller är grymt på band. Du ser tiden, hastigheten och har stenkoll på vad du gör. Jag försöker få till ett intervallpass i veckan just nu. Jag gör det en lunch och jag är klar på runt 30 minuter. Just nu väljer jag att värma upp 6-8 minuter på löpbandet, sedan springer jag 10 st 1 minutersintervaller med 30 sekunders gång och 30 sekunders jogg mellan varje. Därefter varvar jag ner några minuter.

Det går snabbt för flåset och svetten att komma igång. Du märker inom bara några minuter att kroppen får jobba effektivt. Våga pressa på i varje intervall, det ska vara jobbigt varenda en av intervallerna, här handlar det inte om att spara sig till den sista. Då missar du själva tanken med intervallerna. Pressa på. Vila. Pressa på igen. Vila. 

Enda nackdelen med dessa intervaller är eftersvetten. Men gör gärna en stunds rörlighet efter, njut av duschen, drick ordentligt med vatten och ta det lugnt i omklädningsrummet så återgår kroppstemperaturen snart till det normala. Men den härliga känslan från intervallerna och piggheten de skapar – det sitter i hela dagen. Så även om det är jobbigt när du kör, tänk på hur fantastiskt skönt det är efteråt och var trygg i vetskapen att kanske redan nästa gång du är ute och kör din distansträning kommer du uppleva att det känns lättare än normalt. Ofta krävs det bara några få intervallpass innan man märker tydliga effekter i träningsresultat. Så med liten insats får du stora resultat!

Lycka till!