Det finns inget godare än när man plockar saker ur ens egen trädgård och äter. Nu är det inte jag som har planterat rabarbern som just nu frodas i en hörna av trädgården. Det är de tidigare ägarna. Men nu får jag njuta av att gå och bryta av några stjälkar och göra bland det somrigaste i smaker – rabarberpaj. Spröda, rosafärgade och mycket smak. En perfekt bas i paj. Och extra mysigt att baka paj blir det när dottern är med.
Rabarberpaj med hallon
75-100 g smör
1 msk vaniljsocker
4-6 dl havregryn
2 msk potatismjöl
500 g rabarber
2 dl frysta hallon
3 msk kokossocker
2-3 tsk kardemumma
Gör så här: Gå ut i trädgården och plocka några rabarberstjälkar. Skiva upp den i små slantar. Sätt ugnen på 175 grader och plocka fram smöret så det får rumstemperatur. Smöra en pajform. Häll i rabarber och frysta hallon. På med potatismjöl, kardemumma och kokossocker och blanda runt.
I en annan bytta, häll i havregryn och vaniljsocker. I med smöret och knåda med fingrarna tills det är fördelat och det blir som ett klibbigt crunch. Eventuellt i med en skvätt vatten. Fördela sedan smuldegen över bären och frukten och sätt in pajen i ugnen cirka 20 minuter.
Tilde är snabb på att provsmaka, toppingen går att äta även om den är varm när pajen precis kommit ut ur ugnen.
Njut av sommarfika med en skvätt vaniljvisp, glass eller grädde. Och drick gärna en kopp kaffe till. Så gott!