Jag har fått en del frågor om instruktörsjobbet senaste tiden, så jag tänkte passa på att besvara dem genom att skriva ett informativt inlägg om utbildning och tiden som nybliven instruktör – oavsett om det är inom cykling, pilates eller dans.
Utbildning för att jobba med träning
Jag har gått merparten av mina instruktörsutbildningar på SAFE (undantag BodyPump och olika internutbildningar). Jag är utbildad aerobicsinstruktör, spinninginstruktör, styrkeinstruktör, personlig tränare och kostrådgivare. Den första utbildningen gick jag redan 1998, och då var SAFE normen – skulle du bli en bra instruktör var det deras utbildning du skulle gå. Idag finns en uppsjö av olika utbildningsalternativ – vilket är bra för då måste alla utbildningsorganisationer skärpa till sig och hålla hög kvalitet.
Eftersom jag själv inte har gått alla utbildningar är det omöjligt för mig att utvärdera marknaden. Jag gillar SAFE eftersom jag är nöjd över den kunskap jag har fått där och de har grymma pedagoger till lärare. Men min rekommendation till dig är att kolla upp olika alternativ, jämföra kursinnehåll och se hur utbildningen är upplagd. Känna av – passar detta mig i tid och innehåll? Nästa steg är att prata med de som jobbar på gymmet där du tränar (och kanske vill söka jobb?). Vad har de för utbildning – har de någon särskild kurs de vill rekommendera dig att gå för att få rätt kompetens för att bli deras kollega. Då kan det ju vara smart att välja den kursen.
Tips till nyblivna instruktörer
När du är färdigutbildad och ska hålla dina första klasser har du säkert en massa fjärilar som flyger omkring i magen. Det är naturligt. Jag kan fortfarande vara pirrig inför mina pass – efter 15 år som instruktör! Men det är bra med förväntan, det gör att du skärper till dig och har fokus på din uppgift. Låt däremot inte nervositeten ta överhanden. Kom ihåg varför du ska instruera – för att inspirera, leverera säker träning och få andra att hitta rörelseglädje. Se till att ha roligt själv. Skratt och glädje smitta av sig. Och skulle något inte fungera som planerat – musiken krånglar, headsetet är trasigt, du glömmer ett steg – so what? Gör det bästa av situationen. Imorgon är det glömt. Då är det ett nytt pass som står på schemat. Som instruktör lär du dig hela tiden, du utvecklas konstant. Och särskilt i början. Allt som går snett och allt som går rätt gör dig till en bättre instruktör.
Öva hemma på din koreografi och känn tillit att du vet vad du ska göra när du står framför din grupp av deltagare. De ser troligen inte att du är nervös – och de vet säkert inte heller att du är ny som instruktör. Visa upp en självsäker sida så litar de på dig.
Sist men inte minst
Du som funderar på att bli instruktör. Utbilda dig och ta steget in i träningsvärlden. Det är grymt roligt. Inte alltid det mest välbetalda med tanke på alla timmar man lägger ner på att skapa klasser, mixa musik, öva koreografi etcetera. Du får enbart betalt för timmen du instruerar, men det är roligt och många jobbar med det ett par timmar i veckan utöver sin normala tjänst just för att det faktiskt ger tillbaka mycket glädje till en själv. Sedan kan jag personligen tycka att det skulle vara bättre betalt då jag tycker det är ett viktigt jobb att inspirera andra till ett hälsosamt liv.