Regnet öste ner nästan hela dagen igår. När solen sken ett par timmar blev det utelek, i övrigt höll vi oss inomhus. Då passade jag på att tillaga jordgubbssylt – för första gången i mitt liv. Det gäller att ta tillvara på jordgubbarna, hur goda de än är att bara äta som de är hinner vi inte med att njuta av alla bär. Gott att njuta av hemlagad jordgubbssylt till pannkakorna denna torsdag!
Jag följde ett enkelt recept jag hade hittat hemma i en av mammas ”tanttidningar” (inte för att du är någon tant mamma) och valde att frysa in ett par påsar med sylten för att kunna ta fram till senare behov.
Hemlagad jordgubbssylt
8 dl jordgubbar
4 dl socker (jag tog typ 2,5 dl och det var definitivt tillräckligt för de söta jordgubbarna jag hade)
1 vaniljstång
Noppa jordgubbarna och dela de stora. Öppna vaniljstången och ta ut alla små svarta korn. Häll alla bär tillsammans med vaniljkornen och vaniljstången i en vid kastrull och småputtra under lock runt 20 minuter så att alla smaker kommer ut. Sila bären och häll tillbaka jordgubbssaften i kastrullen, ska vara runt 4 dl. Koka upp och låt det stå tills det blir runt någon deciliter vätska kvar. Häll i sockret och rör runt så att det löses upp. Häll då åter i bären, ta bort vaniljstången och koka upp på nytt. Ta bort skummet som bildas på ytan och häll sedan sylten antingen i sköljda varma glasburkar eller låt sylten kallna och lägg i plastpåsar för att frysa in för längre hållbarhet.