halsa

Depression ökar – och unga flickor drabbas hårdast

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Det är dags att agera: våra barn och unga riskerar ett liv med depression om de inte börja röra på sig idag. Depression ökar bland barn och unga. Fysisk aktivitet minskar risken att drabbas och är ett bra medel när sjukdomen väl slagit till. Vi kan göra skillnad – och det börjar nu!

Regelbunden träning kan minska risken för depression bland barn och unga.

Regelbunden träning kan minska risken för depression bland barn och unga.

Nya larmrapporter från Socialstyrelsen visar skrämmande statistik om en fördubbling av psykisk ohälsa på tio år bland unga vuxna. Den största ökningen är inom ångest och depression – allvarliga sjukdomar som påverkar hela livet. Men det behöver inte vara så här många som insjuknar.

Depression bland barn och unga ökar

Det är inte helt klart vad ökningen av depression beror på. Visst kan det vara så att fler söker vård istället för att må dåligt i tystnad, i takt med att det rapporteras mer om ämnet. Men jag tror inte det är riktigt så enkelt. Många saker hänger ihop och genom att skruva på några rattar, som skärmtid och rörelse, kommer vi enormt långt. Undersökningar visar att efter ungefär tre minuter på Facebook mår vi sämre än innan vi loggade in. Det i sig skapar inte en depression, men det kan börja där. Den ökade stressen i samhället, kraven på perfektion och jämförelse i sociala medier, mer skärmtid och mindre tid att umgås i det verkliga livet, ingen tid att vara ”uttråkad” och få möjlighet att lyssna på sina egna tankar och känslor, lära sig reflektera och sortera. Listan av orsaker kan göras lång. Och kanske finns det framförallt en orsak som påverkar lite extra: våra barn och unga rör på sig mindre än någonsin förr. Klart att det hänger ihop med den ökade depressionen bland unga.

Idag har närmare 190 000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. Mest drabbade är unga kvinnor i åldern 18-24 år. Centrum för idrottsforskning visar i en studie om aktivitetsnivå att tjejer i årskurs 2 på gymnasiet är minst aktiva. Endast 14 procent rör sig tillräckligt i den gruppen och gymnasieeleverna tillbringade dessutom närmare 80 procent av sin tid stillasittande. Det är här vi behöver börja, eller egentligen redan när barnen är små och grunden för framtidens hälsa sätts. Men det är aldrig för sent att börja om!

Fysisk aktivitet förebygger depression och ångest

Fysisk aktivitet både förebygger depression och ångest, och är lika effektivt som medicin eller terapi vid lätta eller medelsvåra besvär. Genom att få unga tjejer att motionera regelbundet från en tidig ålder behöver det inte ens gå så långt. Fysisk aktivitet ökar det psykiska välbefinnandet, motivationen, självkänslan och hjärnans kapacitet. Det finns många studier som bekräftar detta. I en stor studie på 30 000 Harvardstudenters psykiska hälsa under 25 års tid såg man att sambandet mellan fysisk aktivitet och god mental hälsa var mycket tydligt. De som rörde på sig mådde bättre och drabbades i mindre utsträckning av depressioner. En sjukdom som enligt Världshälsoorganisationen är vår tids största folksjukdom. Över 300 miljoner människor jorden runt beräknas lida av depression.

Vi behöver fortsätta kämpa för att rörelseglädje ska få vara något som tillhör alla och där var och en ser det som en självklarhet att röra kroppen på olika sätt varje dag. Lika självklart som att borsta tänderna. Som att jobba. Bädda sängen. Läsa läxorna eller duscha. Det bästa med träning är dessutom att det kan vara riktigt roligt när man hittar rätt. Endorfinhöjande. Pulshöjande. Magiskt. Det är något vi bör vara tacksamma över att få göra varje dag. Ett sätt att ge kroppen kraft och sinnena en chans att ladda om. En svensk studie på över en miljon värnpliktiga män visar att om man har bra kondition som ung ökar ens skydd mot depression i upp till 40 år. Vi måste därför få våra barn att röra på sig och sitta mindre still framför en skärm.

Vi kan börja agera idag!

Att röra på sig och vara hälsosam är inte synonymt med att vara en elitsatsande fotbollsspelare eller friidrottare. Det handlar om att vara en människa som vill må bra inifrån och ut och som rör på sig för sig egen skull, både nu och i framtiden. Och vi som är vuxna idag: det är upp till oss att bromsa den skrämmande utbredningen av psykisk ohälsa. Vi ska genom att röra på oss inspirera våra barn och ungdomar att göra det samma, och ge alternativ till den som har tröttnat på en sport. Transportträna till skola och jobb. Ge er ut i skogen och rör på er. Anmäl er till en kurs i någon sport som verkar intressant. Boka in träningen i kalendern. Sänk trösklarna och se det som en självklarhet att skruva upp ljudet när det spelas en bra låt för att dansa loss. Välj trappan istället för hissen och bär hem matkassar istället för att beställa hemkörning. Vad och hur du aktiverar kroppen är inte det viktiga. Men att du gör något kan förändra din framtid. Och i förlängningen även dina barns.